Ett grådaskigt men viktigt ämne

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2008-02-19

Förvaltningspolitik. Det står liksom en känsla av grådask kring ordet, en känsla som lätt smittar den som ger sig i kast med ämnet.

Trots att jag vågar påstå att jag har ett större intresse än de flesta för byråkratins finesser, kanske passionen inte glänste ens i mina ögon när jag klev in på Fackförbundet STs seminarium i ämnet härom veckan. Men den stundtals livliga diskussionen påminde mig om hur viktigt – och intressant – det faktiskt är.

På seminariet presenterade den tidigare statssekreteraren och generaldirektören Knut Rexed skriften Staten i framtiden, som han författat på STs uppdrag. På ett trettiotal sidor ger den en bakgrund till diskussionen om hur landet bör styras och
organiseras. Den jämför det svenska systemet med andra länders och listar de viktigaste frågorna för framtiden.

                                           •l•

Tajmingen är perfekt. För frågorna är faktiskt högaktuella. Flera utredningar har tagit upp de stora frågorna om myndigheternas uppgifter och organisation, och om hur regeringen ska utöva sin makt och stå till svars inför riksdag och medborgare. Ändå känner nog få till att debatten över huvud taget förs, och ännu färre förmår delta i den. Samtalet tenderar att röra sig på så hög abstraktionsnivå och så långt ifrån vår vardag att det inte engagerar medier och medborgare. Det är snudd på omöjligt att få igång en bred dialog.

Bara när frågeställningarna blir mer konkreta och kommer närmare väcks intresset. Ska vårt län försvinna och grannlänet bli regioncentrum? …se där en fråga som väcker helig vrede bland landshövdingar, kommunala potentater och andra länspatrioter just i dessa dagar.

                                           •l•

Men trots en ursprungligen mycket ambitiös ansats är också detta det enda eko Ansvarskommittén lyckats ge i den offentliga debatten. Att tänka nytt kring »strukturen och uppgiftsfördelningen inom samhällsorganisationen«, vilket var målet – ja, det lyckades inte ens kommittén själv riktigt med.

Jag kanske inte heller skulle satsa pengar på att betänkandena från Styrkommittén och Förvaltningskommittén kommer att dissekeras på bloggar och debattsidor. Och utredningen om verksamhetsformer för högskolor och universitet är knappast hårdbevakad av massmedierna.

Men faktum är att det just nu i maktens boningar förs en diskussion vars slutsatser i grunden kan förändra hur landet styrs och hur våra skattepengar används. Utfallet kan påverka såväl medborgarnas möjlighet till inflytande som deras tillgång till service. Det kan också komma att få stor betydelse för de statligt anställdas arbetsvillkor.

Därför rekommenderar jag skriften Staten i framtiden. Den sår åtskilliga tankefrön, och gör det lättare att förstå och delta i samtalet – i facket, på arbetsplatsen, på insändarsidorna eller i en egen blogg.

Det kanske dröjer innan vi får en bred och färgsprakande debatt kring förvaltningspolitiken. Men en aning mera glöd i diskussionen om hur Sverige ska styras skulle inte skada.

                                           •l•

Alexander Armiento
är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA