Drömmen om en tidning

KRÖNIKA: JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-17
Av:  Jan-Åke Porseryd

När Trio-projektet stoppades gick också många spännande och idérika delprojekt i stöpet.
Själv var jag engagerad i diskussionerna om att skapa en ny stor facklig tidning. Med en upplaga på nära 450 000 exemplar skulle en sådan tidning (kombinerad med egen hemsida på webben) otvivelaktigt ha blivit en kraftfull röst i debatten.
Med opinionsbildning, nyheter/aktualiteter och debatt som huvudingredienser, med tät utgivning och genom att skildra samhället ur ett brett löntagarperspektiv hade den varit en motvikt till det kommersialiserade och marknadsinriktade mediautbudet i Sverige.
Ägandet i svenska media koncentreras alltmer. För ett år sedan lades inflytelserika tidningen Arbetet ned, misskött och sviken av ägarna inom arbetarrörelsen. Nu ägs nästan alla de största dagliga tidningarna av mäktiga näringslivs- och arbetsgivarintressen.

Familjen Bonnier innehar DN, Expressen, GT, Kvällsposten, Sydsvenska Dagbladet och Dagens Industri.
Norska Schibstedt äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet.
Miljardären Jan Stenbecks bolag MTG ger ut succén Metro, gratistidningen som har en upplaga på nära 350 000 exemplar i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Till det kommer bolagens expanderande innehav av kommersiell TV (TV3 och TV4 bl a) och radio, multimedia och tidskrifter.
Även journalistiken har, tyvärr, utvecklats till att bli mer kommersiell och marknadsinriktad.
De alternativa bilderna av den verklighet vi lever i, av samhället, av ekonomin och arbetslivet ges allt mindre utrymme.

Visst finns motkrafter, det är sant. Licensfinansierade Sveriges Television och Sveriges Radio slår fortfarande vakt om public service-idén, en TV och radio i allmänhetens tjänst.
Den krympande före detta A-pressen, de socialdemokratiska tidningarna, hålls under armarna av ett jättelikt presstöd.
Likriktningen ökar dock. Det blir mindre av variation och mångfald.
Här hade fackföreningsrörelsen kunnat spela en roll. Men tyvärr finns facket i huvudsak inte med som ägare i den dagliga nyhets- och åsiktsströmmen. En viktig röst saknas.
En ny Trio-tidning hade kunnat fylla delar av det tomrummet.
Trio-projektet kraschade. Men idén om att skapa en ny bred löntagartidning är inte död.
Tvärtom, i själva verket är behovet av en sådan tidning större än någonsin.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA