Daniel Poohl: Glöm inte islamofobin

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2007-11-14

Begrunda följande fakta. 2005 var 35 procent av den svenska befolkningen, enligt integrationsverkets Integrationsbarometer, negativt inställd till att det byggs moskéer i Sverige. I Sveriges Radios Ekoredaktions granskning från samma år visade det sig att fyra av tio muslimska föreningar på olika sätt kände sig hotade. För bara en månad sedan kastade en eller flera personer två molotovcocktails mot en lokal som används som moské i centrala Vimmerby.

Det är ett faktum. Svenska muslimer känner sig utsatta och anti-muslimska idéer har slagit rot hos delar av den svenska befolkningen. Det finns med andra ord anledning att prata om islamofobin i det svenska samhället. Trots detta är det förvånansvärt tyst om problemet.

                                           •l•

Det görs goda försök att kasta ljus över frågan. Ekots redan nämnda undersökning från 2005 är ett exempel. Men i de flesta fall då islamofobin skall diskuteras hamnar i stället fokus på islam. Hur är det att bära slöja i Sverige? Vad innebär det egentligen att vara muslim? Som om det skulle säga något om islamofobin. De anti-muslimska idéerna har inget med islam att göra. De består tvärtom av konspirationsteorier och medvetna vantolkningar av religionen. Vi skulle knappast får för oss att redogöra för den judiska påsken för att förstå varför det finns en växande antisemitism i Europa.

Rikta i stället in siktet på att förklara hur kriget mot terrorismen fungerar som projiceringsyta för anti-muslimsk propaganda. Syna de organisationer och nätverk som systematiskt sprider islamofobisk propaganda via internet, talarstolar i EU-parlamentet och universitet. Sätt protester mot moskébyggen och rädslan för islam i en historisk kontext. Först då kan vi säga att vi tar islamofobin på allvar.

                                           •l•

Visst, det finns en befogad kritik mot begreppet »islamofobi«. Det gör dock inte att vi ska ducka för det faktum att anti-muslimska idéer tar allt mer plats i den europeiska politiken. Fortsätt i stället diskussionen om begreppet, utveckla det. Vi kan inte stå bredvid medan människor utsätts för hot och trakasserier för att det inte finns en tillfredsställande akademisk term för vad det som händer skall kallas.

Det finns i dag en viktig diskussion om islams plats i Europa och en befogad oro över den radikala islamismens framväxt, ett samtal som måste fortsätta. Men om vi inte håller ögonen öppna för de anti-muslimska grupperna riskerar vi att öppna upp dörren för en diskussion som varken handlar om yttrandefrihet eller demokrati. De anti-muslimska propagandisterna väntar på första bästa chans att peka ut alla muslimer som skyldiga till allt från kvinnomisshandel till terrorism. Om vi blundar för att de finns blir det onekligen svårare att upptäcka deras försök att få genomslag för sina idéer.

Daniel Poohl är chefredaktör för tidskriften Expo

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA