Aminas liv räddat

KRÖNIKA: JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-16

I mars förra året dömdes en nu 31-årig nigerianska, Amina Laval, till döden genom stening av shariadomstolen i Bakari i delstaten Katsina i norra Nigeria. Hennes brott var att ha fött ett barn när hon var frånskild.

Av:  Jan-Åke Porseryd

Hennes fall väckte uppmärksamhet världen över. Vi var hundratusentals människor som engagerade oss i arbetet för att rädda hennes liv.

Vi skrev om henne här i Statstjänstemannen och fler än 300 000 personer i Sverige undertecknade Amnestys och Aftonbladets webbkampanj till stöd för Amina Laval.

Nu har en appellationsdomstol i Nigeria upphävt dödsdomen. Domstolen menar att varken domen mot henne eller hennes erkännande höll juridiskt.

Ungefär samtidigt som den första domen avkunnandes mot Amina Laval, alltså i mars förra året, försattes en annan nigeriansk kvinna, 30-åriga Safiya Husseini i Tungur Tudi i delstaten Sokot, på fri fot tillsammans med sin då nio månader gamla baby. Även hon skulle stenas till döds efter att ha förklarats skyldig för samma brott som Amina Laval, men räddades också hon av kraften i världssamfundets protester.

Tolv delstater i norra Nigeria har börjat praktisera sharialagstiftning, vilken enligt islam är den gudomliga lagen. Som den tolkas i dag kränker den på flera punkter de mänskliga rättigheterna.

Befolkningen i de tolv delstaterna riskerar, som Amina och Safiya, att utsättas för grym, omänsklig och förnedrande behandling. Alltfler döms, i bristfälliga rättegångar, till spöstraff, amputation eller döden.

Kvinnors rörelsefrihet har begränsats och de får inte längre klä sig hur de vill.

Sharialagarna påverkar också rättskipningen i andra afrikanska stater. I Sudan är strafflagen delvis baserad på sharialagstiftningen och gäller i denna tappning alla som bor i norra Sudan, både muslimer och kristna.

Därifrån kommer en färsk rapport om att en 16-årig muslimsk skolflicka, Intisar Bakri Abdulgader, dömts till 100 spöstraff för att som ogift ha haft samlag med en man.

Hon rannsakades och dömdes av distriktsdomstolen i Kalakla utanför huvudstaden Khartoum i juli. Hon var då gravid i sjunde månaden. I september födde hon sitt barn. Straffet ska verkställas i slutet av december.

Det finns all anledning att öka de internationella protesterna mot hur sharialagarna används; protesterna ger uppenbarligen resultat. Det är en urmodig lagstiftning med åtskilliga antihumana inslag, samtidigt som det handlar om kvinnoförtryck i dess mest brutala form. Även ledande politiker i de bägge ländernas huvudstäder besväras sannolikt av vad som pågår vid shariadomstolarna.

Organisationer som Amnesty International (tel: 08 - 729 02 00, fax: 08 - 729 02 01, e-post: infoamnesty.se) är beredda att förmedla just din appell för att stoppa de grymma övergreppen mot människor i Nigeria och Sudan.

Gör slag i saken redan i dag!

Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.
Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA