Viktigt att ta reda på vad den som slutar vill

FÖRDJUPNING: AVTACKNINGAR2015-05-28

Trogen tjänstgöring i decennier, eller ett kort vikariat över sommaren. Tänk igenom avtackningen så att kollegan får ett minnesvärt hejdå på väg mot nästa steg i livet.

Av:  Therese Säfström

På Trafikverket finns tydliga riktlinjer för hur man tackar av medarbetare. På avdelningen för redovisning, som ligger på myndighetens kontor i Borlänge, finns dessutom en policy för kollegernas insamling vid avtackning.

Mikael Alriksson är chef för avdelningen, som har ett femtiotal medarbetare.

– Summan brukar inte bli jättehög. Ofta ger vi en tjuga per person och det är frivilligt att delta. På kortet skriver vi alltid »från kollegerna«, utan att nämna namn, säger han.

De brukar pejla av vad personen har för intressen. Någon har fått konstnärsmaterial, en annan ett presentkort på en resebyrå. Någon gång samlade kollegerna ihop till en spa-vistelse.

Alla avtackningar görs gemensamt på avdelningen. I samband med uppvaktningen blir det ofta fika med tårta.

– En avtackning kan vara känslig. Vi frågar alltid personen om den vill bli uppvaktad, säger Mikael Alriksson.

Det är viktigt att lyssna på önskemålen hos den som slutar. Det säger Ingrid Göransson, legitimerad psykolog och specialist inom arbetslivets psykologi.

– Avslutet präglar känslan man lämnar arbetsplatsen med. Eftersom man inte fyller på med nya upplevelser därifrån, är det den känslan man har kvar, säger hon.

Hennes erfarenhet är att nästan alla har en önskan om att det man har skapat i sitt jobb tas om hand. Hennes råd är att lyfta det i ett tal, i ett samtal, eller genom att man skriver ned det.

– Säg »Vi är glada för det här och det här som du har gjort.« Då pekar man direkt på: Du har varit viktig för oss genom åren.

Hur vill du helst bli avtackad

Birgitta Thorén, samordnare, ESF-rådet:

– Gärna som det är brukligt här, med en blomma och någon som säger några ord. Visst är det kul att bli uppmärksammad för sina insatser på jobbet. Det blir också ett riktigt avslut, man sätter punkt.

Ingela Damgren, kundtjänsthandläggare, Skogsstyrelsen:

– Väldigt enkelt, bara med de närmaste kollegerna. Jag vill nog helst smita i väg och inte ha något ståhej. Det är nog som man är som person. Men blommor och så skulle jag bli glad för.

Michael Ekstrand, administratör, Skogsstyrelsen:

– Jag skulle gärna gå ut och äta tillsammans med dem jag jobbar ihop med. Det skulle vara trevligt. Men utöver det inga blommor eller tal, jag tycker inte att det är så mycket att fira.

5551 979  

  • Så många personer bytte arbetsgivare mellan 2012 och 2013. Av dessa var 291 897 män och 260 082 kvinnor.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA