Lina Edberg jobbar på Skattekontoret i Gävle.
Bild: Mats Åstrand
Lina Edberg jobbar på Skattekontoret i Gävle.

Viktigt att man gör sin röst hörd

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2009-06-02

Namn: Lina Edberg
Ålder: 30 år
Bostad: Villa i Skutskär 
Familj: Maken Mikael och bebis på väg i september
Utbildning: Fil kand i historia och internutbildning inom Skatteverket
Yrke och arbetsplats: Folkbokföringshandläggare på Skattekontoret i Gävle
Månadslön: 24 000 kronor

Arbetsuppgifter: Jag jobbar med bosättningskontroll. Jag utreder personers bosättning utifrån var de sover, var de har sin familj och sitt arbete. Det styrs av folkbokföringslagstiftningen. Det är en ganska allmän uppfattning att folkbokföringen är något man styr över själv, och det är många som överklagar våra beslut. Var man är folkbokförd styr beskattningen, var man får rösta, rätten till olika bidrag och vilka avdrag man får göra i deklarationen. Hela samhället bygger på var man är folkbokförd, så det påverkar rätt så mycket för människor. Och ibland blir det förstås konflikter. 

— •l• —

Fritid: Jag jobbar väldigt mycket med vårt hus. Vi har köpt det ganska nyligen och gjort en genomgående upprustning. Det har varit mer tapetsering än påtande i trädgården. Vi har inte hunnit fram till småpysslet ännu. 

— •l• —

Det bästa med jobbet: Det är mötena med olika människor. Jag har ett ganska fritt jobb. Det är mycket att göra, men mycket upp till mig själv hur jag ska lägga upp det. Man får vara konstruktiv i att lösa problem.

— •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Jag skulle gärna se en jämnare könsstruktur – vi är väldigt många kvinnor som jobbar på folkbokföringen. Vi skulle också behöva mer åldersspridning, det är många äldre. 

— •l• —

Därför är jag med i ST: Jag tycker det är viktigt att man gör sin röst hörd. Det behöver inte betyda att man ser sig som en motpart, utan det kan vara ett sätt att samarbeta med arbetsgivaren. Det ger också en möjlighet att träffa människor som jobbar i andra verksamheter, men som man ändå har gemensamma intressen med. 

— •l• —

Viktigaste frågan för facket: Jag tycker det är arbetsvillkoren i stort. Att se till att alla har bra arbetsförhållanden, oavsett om det gäller den fysiska arbetsmiljön eller att trivas på sin arbetsplats. Man tillbringar ändå så pass många timmar där, så om man inte trivs blir det hemskt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA