»Jag jobbade på Posten, och tränade med FK Malmö. Då fick jag anbud från Malmö FF i allsvenskan», säger Leif Holmgren, korpidrottsveteran.
Bild: Henrik Rosenqvist
»Jag jobbade på Posten, och tränade med FK Malmö. Då fick jag anbud från Malmö FF i allsvenskan», säger Leif Holmgren, korpidrottsveteran.

»Vi korpare är som en enda stor familj«

FÖRDJUPNING: INTERVJU2012-02-14

I 32 år jobbade Leif Holmgren som civilanställd vid Polisen. Men i Korpen har han varit aktiv i mer än fyra decennier.

Ditt engagemang för korpidrotten har blivit livslångt. Hur började det?

– Jag växte upp på Österlen och hade ett av mina första jobb på ett Domusvaruhus. Det var då jag kom i kontakt med Korpen, jag spelade både fotboll och handboll i Simrishamn. Hösten 1969 fick jag jobb som butikschef i Gislövs läge i Trelleborg och blev spelande tränare för ett fotbollslag där. I Stavstens IF var jag både ungdomsledare och målvakt i A- och B-laget i handboll. När Trelleborgskorpen frågade om jag ville träna deras damlag i handboll fick jag ett nytt förtroendeuppdrag inom Korpen.

På hur hög nivå spelade du fotboll?

– Med Simrishamn spelade jag som målvakt upp till division fyra. Jag jobbade på Posten, och tränade med IFK Malmö. Då fick jag anbud från Malmö FF i allsvenskan. Deras legendariska ledare Erik Persson ville att jag skulle skriva på för dem. Men jag hade flyttat tillbaka till Simrishamn och tyckte att det var för långt till Malmö. Och så kände jag lojalitet med kompisarna i laget.

Hur gick det med handbollen då?

– Verksamheten i Stavsten låg nere under några år, men 1992 ringde en tidigare ungdomsspelare och föreslog att vi skulle börja igen. Det började som en kul grej med ett kompisgäng och slutade med att vi gick från fyran till elitserien.

Hur stor roll har Korpen spelat i ditt liv?

– Den har haft stor betydelse. Vi är som en enda stor familj – träffar du en korpare är det som att träffa en familjemedlem, var än i Sverige man är. Jag har fortfarande förtroendeuppdrag. Jag är vice ordförande och sekreterare i Trelleborg och vice ordförande i sektionen för Skåne/Halland. Jag är också ledamot i Korpidrottsnämnden på riksplanet.

Hur har Korpen förändrats under de här åren?

– På många platser har lagidrotten minskat. Nu är det mer zumba och aerobics. Det har också blivit mer ungdomsverksamhet och senioraktiviteter. Gemenskapen håller ihop oss. Framtidsdrömmen är att få med fler invandrare. Korpens identitet är att ingen ska vara bortglömd, att alla ska vara med.

Har du några andra intressen på fritiden?

– Jag håller på att renovera ett gammalt hus. Familjen har fått stå tillbaka mycket för mina intressen genom åren, så nu betalar jag tillbaka det till hustrun genom att jobba på huset och få mer tid att träffa våra barnbarn! 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA