»Uträttar mer än vad folk tror«
Den verkar ofta utanför rampljuset, men är en viktig global maktfaktor och normgivare. Internationella arbetsorganisationen, ILO, samlar 5–16 juni tusentals företrädare för fack, arbetsgivare och regeringar från hela världen till sin årliga arbetskonferens i Genève.
Internationella arbetsorganisationen, vars förkortning ILO kommer av det engelska namnet International Labour Organization, är en unik konstruktion, en »trepartism«, där regeringar och organisationer som representerar arbetsmarknadens parter samverkar kring arbetslivets villkor globalt.
– ILO uträttar mer än folk tror. När man väl är överens blir det handling av, säger TCO-juristen Lise Donovan, som i flera år varit en av de svenska fackliga företrädarna på konferensen.
De tre parterna förhandlar fram konventioner och protokoll, som de 187 medlemsländernas parlament sedan tar ställning till. Konventioner som ett land godkänner, ratificerar, måste det sedan följa. Alla länder måste dessutom följa de åtta så kallade kärnkonventionerna om fackliga rättigheter, barn- och tvångsarbete och diskriminering, även om de inte ratificerat dem.
Det finns 189 ILO-konventioner och sex protokoll. Medlemsländerna rapporterar om hur de följs, och en juridisk expertgrupp i organisationen lägger fram en tjock årlig rapport om misstänkta konventionsbrott till arbetskonferensen. På konferensen hålls sedan rättegångsliknande processer kring ett urval av ärendena.
– De anmälda ländernas ansvariga ministrar inställer sig i väldigt stor utsträckning, säger Lise Donovan. Och även om det inte finns sanktioner vid överträdelser är det ett effektivt verktyg.
För svenskar kan många av rättigheterna i konventionerna tyckas självklara, men globaliseringen gör frågorna alltmer relevanta även för oss, anser Lise Donovan.
– Riksdagen har just antagit ett ILO-protokoll om tvångsarbete, och det finns en ökad medvetenhet om att exempelvis papperslösa kommer hit och utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden, säger hon.
Reglerna alla länder måste följa
Åtta av ILOs konventioner kallas kärnkonventioner och alla länder måste följa dem. De handlar om rätten att organisera sig och förhandla kollektivt, förbud mot och avskaffande av barnarbete, tvångsarbete och slavarbete, förbud mot diskriminering vid anställning och yrkesutövning samt lika lön för män och kvinnor för arbete av lika värde.
Fackbas blev chef för ILO
ILOs generaldirektör sedan 2012 är britten Guy Ryder, som kommer från posten som generalsekreterare i Världsfacket, IFS. Han fortsätter att leda ILO fram till 2022, efter att han omvaldes förra året.
Fyller snart 100 år
ILO bildades 1919 som en del av Nationernas förbund, och anslöts till FN-systemet när detta skapades efter andra världskriget. Redan 1919 antogs den första konventionen, om rätt till sex dagars arbetsvecka och åtta timmars arbetsdag.
Hårda villkor i Qatar
ILO har skickat en delegation till Qatar för att försöka förbättra förhållandena för de många migrantarbetarna i landet, bland annat i byggverksamheten inför fotbolls-VM 2022. Världsfacket bedömer att 7000 av de 1,8 miljonerna migrantarbetare kommer att dö i arbetsplatsolyckor.