Uppfostrad hemifrån att vara med i facket

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2008-02-19

Namn: Gert Jönsson
Ålder: 60 år
Bostad: Villa i Spånga, norra Stockholm
Familj: Fru, tre vuxna barn, två hundar
Yrke och arbetsplats: Överdirektör på Riksrevisionen
Månadslön: 72 000 kronor

Arbetsuppgifter: Jag ansvarar för ledningsstab, administrativa funktioner och säkerhet på Riksrevisionen. Sedan ansvarar jag för den internationella verksamheten – vi har riksdagens uppdrag att hjälpa systerorganisationer i utvecklingsländer att bygga upp sin kapacitet. Jag är också ordförande i en internationell kommitté som tar fram en världsstandard för finansiell revision. Jag reser mycket och gör cirka fem interkontinentala resor per år.

                                           •l•

Fritid: Umgänge med familjen, och alltför många och avancerade ombyggnadsprojekt i vårt hus. Jag håller benhårt på att motionera ungefär tre gånger i veckan: löpning, träningscykel eller gym, till exempel.

                                           •l•

Det bästa med jobbet: Dels när man ser resultat av långsiktigt och tålmodigt arbete, och dels alla mänskliga kontakter både inom och utanför organisationen. Ibland utbyter man idéer som leder till verklig förändring, men ibland får man söka det roliga i det lilla. Som i veckan när hissen stannade, och det utvecklades en galghumoristisk stämning innan reparatören kom.

                                           •l•

Det vill jag förändra i jobbet: Som chef gäller det att få medarbetarna att växa, de är verksamhetens viktigaste resurs. Jag skulle vilja se mer av samförstånd, intressena är i grunden ganska lika för arbetsgivare och fack. Ibland överbetonar man särintressena. För egen del handlar det mest om att få en rimlig arbetssituation. Jag jobbar konstant bortåt 60 timmar i veckan.

                                           •l•

Därför är jag med i ST: Att vara med i facket var en grundläggande uppfostringsfråga hemifrån. ST var däremot ett medvetet val. Jag uppfattade att ST jobbade utifrån en tanke om en lite bredare samhälls- och medlemssolidaritet än konkurrenten. Jag tyckte det var mer tilltalande.

                                           •l•

Viktigaste frågan för facket: Jag vill egentligen inte tycka något, jag har företrätt arbetsgivaren under merparten av mina år som statsanställd. Men jag gissar att medlemmar i allmänhet förväntar sig att facket driver frågor som ligger nära: löner och andra materiella arbetsvillkor, snarare än samhällspolitik.

Gert Jönsson.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG
Bild: Sören Fröberg
Gert Jönsson.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA