Anne-Sofie Woxlin arbetar på Riksarkivet/SVAR i Ramsele. <br>Foto: Michael Engman
Anne-Sofie Woxlin arbetar på Riksarkivet/SVAR i Ramsele. <br>Foto: Michael Engman

Trygghet med ST vid löneförhandlingar

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2010-12-14

Namn: Anne-Sofie Woxlin Ålder: 38 år Bostad: Lägenhet i Junsele Familj: Tre barn Yrke och arbetsplats: Arbetar med digitalisering av arkivmaterial vid Riksarkivet/SVAR i Ramsele i Sollefteå kommun Månadslön: 20 000 kronor

Arbetsuppgifter: SVAR – Svensk Arkivinformation – har som uppgift att skanna in och göra material från kyrkböcker, mantalslängder, domböcker och annan historisk dokumentation tillgängligt för alla svenskar. SVAR har ett digitalt arkiv på webben för att folk ska kunna sitta hemma och släktforska. Svenska kyrkböcker, till exempel, kan användas för att följa släkten tillbaka till 1600-talet. Att vi har den dokumentationen beror på en lag från år 1686 som stadgade att präster skulle föra bok över alla församlingsbor. De skulle notera livets händelser som födelse, dop, lysning/vigsel, död och flyttning.

Jag ingår i en kedja av personer som arbetar med allt från att samla in materialet till att få ut det på webben. Jag är så kallad uppdelare och ansvarar för att dela upp inskannat material i filer för att det ska hamna som det låg, exempelvis i kyrkböckerna. När det gäller kyrkböcker har vi kommit långt, där finns nästan allt ute, och vårt arbete handlar mest om kompletteringar. Just nu håller jag på med Krigsarkivets historiska kartor.

                                                       — •l• —

Fritid: Många tror att jag släktforskar bara för att jag jobbar på SVAR, men det har jag bara gjort lite grand. Min tid går åt till mina barn och blir det tid över läser jag gärna.

                                                       — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är arbetskamraterna. Och jag trivs med mina arbetsuppgifter.

                                                       — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Lönen vill man väl alltid förändra, men i övrigt är det inget annat just nu.

                                                       — •l• —

Därför är jag med i ST: Jag vill ha någon att vända mig till om det blir problem. Det känns också tryggt att ha hjälp vid löneförhandlingar eller vid arbetslöshet. Jag har vänt mig till ST flera gånger om olika saker.

                                                       — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Det är att det finns någon som företräder anställda, en motpart till arbetsgivaren. Att det fungerar i arbetslivet är viktigt, liksom att det finns någon som lyssnar på en.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA