Bild: Thinkstock

Trygghet grunden för lagbygget

FÖRDJUPNING: TEAMBUILDING 2015-03-26

Det knakar i samarbetet och ni behöver svetsas samman som grupp. Vad behöver ni bäst: En klättervägg i skogen eller en teorigenomgång om gruppdynamik?

Av:  Therese Säfström

Trygghet är organisationskonsulten Ulla Rislings första prioritet när hon arbetar med grupper. Hon är legitimerad psykolog, specialist inom arbetslivets psykologi och jobbar sedan många år med grupputveckling. Hon låter först deltagarna lära känna varandra två och två, sedan flätas de mindre grupperna in i allt större.

– Sedan är det dags att hitta synergin, så att gruppen blir ett större kreativt system. Som en storhjärna i stället för småhjärnor, säger Ulla Risling.

Alla måste känna sig sedda, och ingen får bli kränkt.

– En grupp där man vågar vara personlig blir både tryggare, roligare och mer kreativ.

Tomas Backström, professor i innovationsteknik på Mälardalens högskola, arbetar med att utveckla kreativa arbetsgrupper.

– För att få fram kreativitet behöver en grupp spreta, inte stöpas i samma form. Det gäller att lita på varandra, även om man har olika smak och bakgrund, säger han.

Vad tillför till exempel en kväll med gocart arbetsgruppen?

– Det är säkert bra på olika sätt. Men ju närmare arbetsuppgifterna aktiviteten är, desto mer effektivt. Dessutom är det viktigare att fika varje dag, eller äta tillsammans en dag i veckan, än att köra gocart en gång om året.

Ser du någon vits med teambuilding?

Nelly Aroka, statsgeolog, Sveriges geologiska undersökning:

– Det kan vara mycket positivt. En känsla av laganda och samhörighet gör det roligare att gå till jobbet på morgonen. 

Mest minnesvärda teambuildingen?

– På min arbetsplats har vi väldigt informell teambuilding. Vi firar exempelvis vårens ankomst med gemensam grillning och spel.

Hans Ekvall, förrådsarbetare, Swedavia:

– Ja, det ger bättre sammanhållning i gruppen när man lär känna dem man jobbar med mer privat.

Mest minnesvärda teambuildingen?

– Det var nog för en del år sedan, på Luftfartsverket, när vi var ett stort gäng som hyrde roddbåtar och stack

ut och fiskade på en sjö utanför Uppsala.

Övning: Lös härvan tillsammans

  • Gör en härva av ett rep som är längre än 15 medet. Stuva ned det i en plastpåse.
  • Alla i gruppen stoppar ned en hand i påsen och greppar repet på valfritt ställe.
  • Uppgiften är nu att reda ut härvan utan att någon släpper taget.

Uppgiften kräver samarbete, problemlösning och närkontakt.

Pionjärpsykologens recept

  • En välfungerande arbetsgrupp kräver förtroende och uppriktighet. Det konstaterade den australiske psykologen Elton Mayo 1933. Han var en av pionjärerna inom forskning om arbetsgrupper. På 1920-talet började man undersöka arbetsgrupper och vad som händer med dem under olika förhållanden.

Strapatser på väg ut

  • Äventyrsbanor, mordgåtor, spökvandringar, »fångarna på fortet«… Att ordna aktiviteter för företag har blivit en hel industri. Men enligt företaget Aliva Äventyr minskar intresset för äventyrliga strapatser som kajak och klättring. Tävlingar som femkamp är mest populärt. Intresset för aktiviteter som ska utveckla teamens effektivitet, där teori om grupputveckling varvas med praktiska övningar, ökar också.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA