Tryckeriarbetaren som började brygga
Rolf Larsson jobbar på Statistiska centralbyråns tryckeri i Örebro. Men passionen för öl fyller fritiden, och resulterar nu i 20 000 liter från det egna bryggeriet varje år.
Vad gör du på jobbet ?
–Vi trycker enkäter och liknande. Tryckeriet är komplett med kuvertering och utsändning. Men mer och mer går via internet: man får ett brev med ett lösenord och går in på webben och svarar. Det berör oss eftersom det minskar omfattningen på jobbet.
Hur föddes idén om ett bryggeri?
–Vi hade ett ölsällskap i Örebro från slutet av 1980-talet. Där testade vi Sveriges alla dåvarande öl. Då fanns det bara sex bryggerier. Sedan blev några av oss intresserade av bryggning. Man vill testa om man kan brygga öl som man gillar, sälja det och leva på det. Nu är vi sex delägare som driver Närkes kulturbryggeri.
Vad brygger ni för öl?
–Vi brygger överjäst, ale. Det är lite mer smakrikt än ljus lager, som inte är dåligt men ointressant. Sedan brygger vi porter, den här svarta. Örebro bitter och Närke slättöl står säkert för 60–70 procent av försäljningen. Men vi brygger upp till tio sorter. På den internationella ratingsajten ratebeer.com fick vi en stark porter, Kaggen stormaktsporter, rankad som etta i världen för en tid sedan.
Har ni många kunder?
–Vi har cirka 15 stadiga kunder i Stockholm, Göteborg och Örebro. Vi säljer framför allt på fat till krogar. Buteljering sker i liten omfattning. Vi har ingen maskin så det sker manuellt. Vi säljer till fyra restauranger, det är vad vi hinner med.
Hur stor arbetsinsats krävs?
–Vi är jättesmå. Vi producerade 20 000 liter 2006. Om man ska ha två anställda måste man åtminstone tredubbla det, och det är det vi satsar på. Det är första målet. Sedan vet vi inte. Vi vill inte bli jättestora. Det ska vara roligt, som en hobby, men tanken är att vi ska kunna leva på det.
Har du någon ölfavorit?
–I så fall hundra. Det varierar beroende på humör. Det kan vara brittisk ale. Sedan finns det belgiska spontanjästa öl som är ganska sura. De är trevliga också, tycker jag.
Några tips till sugna ölamatörer?
–Ett bra tips är att varje gång man handlar köpa något nytt och testa. Det finns alltid hyllor på Systembolaget med specialöl från olika länder. En vanlig brittisk ale är alldeles utmärkt att börja med. Från Fullers bryggeri ESB, till exempel.
Hur njuts öl bäst?
–Man kan dricka öl till mat, men man kan också dricka vid sidan om. Vi brukar vara några stycken som går ut och delar på sådant vi inte har druckit förut. Man behöver inte ta en halv liter själv.
Bästa ölminnet?
–Jag har ju varit på en del festivaler och mässor... Great British Beer Festival i London i början på augusti varje år är ju maffig. Nu funderar jag på Hop Harvest Day där man får vara med på humleskörden i september. Det vore en kul grej.n