Medlemmen Jan Unga, Tillväxtverket. Foto Lena Lahti
Medlemmen Jan Unga, Tillväxtverket. Foto Lena Lahti

Tjänsteman med eget renmärke

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2009-10-20

Namn: Jan Unga
Ålder: 53 år
Bostad: Hyreslägenhet i centrala Luleå
Familj: Fru och fyra barn
Yrke och arbetsplats: Tjänsteman på Tillväxtverket i Luleå
Månadslön: 30 500 kronor

Arbetsuppgifter: Tillväxtverket har åtta så kallade programkontor som arbetar med EU-ansökningar. Jag arbetar som beredningshandläggare på Programkontoret för övre Norrland, i Luleå. Vi bereder EU-ansökningar och stöttar de sökande. På det här kontoret handlar det mest om medel som ska stärka den regionala konkurrenskraften och öka sysselsättningen – om företagsamhet och entreprenörskap inom olika branscher. Det kan vara turistnäring, innovationer eller testverksamhet i exempelvis
vinterlandskap. 

— •l• —

Fritid: Familjen är viktig. Jag har räknat ut att när jag och mina tio syskon träffas med familjer är vi 76 personer. Släktforskning är ett av mina intressen. Unga är en gammal samesläkt (jag har ett eget renmärke!) från den allra nordligaste delen av Sverige. Jag har hittat en spännande koppling till adelssläktet Hermelin, långt tillbaka, på 1600-talet. Det kan ju vara en av den tidens malmletare som träffade en lappflicka. Annars gillar jag att motionera och vi tillbringar en hel del tid i vår sommarstuga som ligger mellan Skellefteå och Byske. Jag är även litterär allätare.

— •l• —

Det bästa med jobbet: Allra bäst är att åka ut och besöka våra projektägare – de som ansöker om, eller har fått, bidrag. Att få ta del av deras verklighet och visioner. Det är mycket kraft i människorna här uppe. I övrigt är arbetsuppgifterna också spännande för man får veta mycket och får insikt om utvecklingsfrågor.
Arbetskamraterna är toppen.

— •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Ingenting. Fortsätta att göra ett bra jobb.

— •l• —

Därför är jag med i ST: Jag tillhör den generation som tycker att det är mycket viktigt att vara med i facket. Facket bevakar våra rättigheter och är också en motkraft mot de försämringar som arbetsgivare ibland vill införa. Jag tycker det är tråkigt att den fackliga tanken får stå undan för det kortsiktiga och egoistiska synsättet. Tillsammans är vi starka.

— •l• —

Viktigaste frågan för facket: Det är just att positionera sig och vara motkraften för att förhindra försämringar för de anställda.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA