STs ansikte bland studenterna
Jenny Engberg är studentinformatör för ST i Stockholm. Nu är det snart sommaruppehåll för studenterna och dags att göra ett bokslut.
Hur kom det sig att du blev studentinformatör?
– Jag läste om det på STs hemsida och insåg vikten av att unga människor är med i facket. Det är så enkelt att glömma bort facket när allt går bra – men när saker och ting börjar gå åt skogen då är facket viktigt. Är du inte medlem, då kan du få det jobbigt.
Studentinformatör, är det ett bra extraknäck?
– Ja, det tycker jag definitivt. Det känns som ett viktigt jobb och det är oerhört fritt. Du kan lägga upp all planering själv och det blir oftast inte mer än 20 timmar i månaden. Som student är det bra. Om jag har mycket att göra i skolan en vecka kan jag arbeta dubbelt veckan efter. Perfekt.
Är studenter verkligen intresserade av facket?
– Responsen är så klart olika, många är osäkra och därför är det extra viktigt för ST att synas. Fackliga värdefrågor, till exempel om jämlikhet och diskriminering, är oerhört viktiga för studenterna och de har många åsikter och synpunkter.
Men vill de jobba inom staten då?
– Många vill jobba privat. Men det är också en del av det hela: att nyansera bilden av staten. Det är inte så tråkigt och stelt i staten.
Skulle du själv kunna tänka dig att bli statstjänsteman?
– Ja, verkligen. Jag jobbar gärna inom staten.
Vad kan ST erbjuda studenterna?
– Studerandemedlemskapet innebär att du får en del rabatter – bland annat på TBVs kvällskurser och nätbokhandeln AdLibris. Dessutom finns det en förmånlig medlemsförsäkring och du kan söka stipendier för uppsatser och utlandsstudier. Och så tidningen Statstjänstemannen så klart…
Jo, jag tackar jag!
– Ha ha, sedan ordnar vi föreläsningar och studiedagar. Vi kan arrangera studiebesök på olika myndigheter och verk. Många är intresserade av att jobba på en myndighet och det kan vara bra och spännande för dem att besöka myndigheten redan innan de börjar söka efter jobb.
Vad är det bästa med att vara studentinformatör?
– Direktkontakten med studenterna är nog det roligaste. Jag har bara varit studentinformatör sedan i november förra året så jag känner mig fortfarande ganska grön. Men det är ett roligt och stimulerande jobb. Jag kan verkligen rekommendera det till andra studenter.
Finns det fler lediga platser?
– Ja, det gör det. Mejla till någon av STs studentombudsmän så hjälper de till.
Jag skulle kunna behöva ett extraknäck.
– Ja, men du jobbar ju!
Hmm, det är sant.
Vad är det jobbigaste med att vara studentinformatör?
– Ibland träffar du på människor som redan har en bestämd åsikt som de inte vill ändra på. Även om den inte stämmer särskilt bra med verkligheten. Det är lite trist. Men jag tycker inte att det finns något utbrett ointresse. Snarare tvärtom.
Slutligen, vad sysslar du med just nu?
– Nu är terminen snart slut. Vi har gjort en hel del arrangemang under året; just nu ser vi till att alla datasalar vid Södertörns högskola har ST-musmattor. Sedan hoppas vi kunna göra samma sak vid Stockholms universitet. Vi planerar också en del inför nästa termin.
Okej, ha en trevlig sommar!
– Tack, det samma!