ST-medlemmen Stefan Hasselborg siktar mot OS-medalj i Vancouver i februari.<br>FOTO: PELLE NORDLANDER
ST-medlemmen Stefan Hasselborg siktar mot OS-medalj i Vancouver i februari.<br>FOTO: PELLE NORDLANDER

Stefan tänker sopa banan med motståndarna

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-01-19

Stefan Hasselborg är chef på Vemyra ungdomshem i Sollefteå, men tänker ta ledigt i februari. Han åker då till OS i Vancouver – eftersom han också är förbundskapten för curlinglandslaget.   

Vad är det som drar dig till curlingen?

– Kombinationen av spänning och precision. Det krävs mycket strategi och man får verkligen anstränga sig. Det är väldigt mycket schack i sporten. Det räcker inte att ha extremt bra fysik, man behöver vara slug också! Sedan finns det en massa runtomkring som jag gillar också.

Som vad?

– Man är bara sju personer: det är laget på fyra personer, en

reserv, en coach och en förbundskapten. Och man lever så tätt tillsammans under mästerskapen. Då är man fullständigt utlämnad till varandra och de sociala relationerna måste vara trygga. Det uppstår en väldig närhet. Lägg lite segersötma runt det så blir det väldigt speciellt.

Har du några särskilt starka minnen från din curlingkarriär?

– Det finns många. Den vinnande stenen i OS glömmer man inte, men lika starkt minns jag också stenen som gjorde att vi bara blev silvermedaljörer i VM. 2001 vann både de svenska damerna och herrarna EM-guld i Vierumäki i Finland. Att kliva in på banketten efteråt, tillsammans med tio guldmedaljörer… Den upplevelsen var riktigt stark.

Har curlingen gett dig något som är värdefullt på jobbet?

– Absolut. Till exempel att trygghet är förutsättningen för en bra prestation: man skapar inget bra om man är rädd eller otrygg. Det är viktigt i laget, och i mitt jobb också. Jag har jobbat med utsatta ungdomar sedan 1974. Känslomässigt är det ganska tufft ibland. Men inom curling får man ständigt öva sig i att hantera starka känslor. Man har också kommit väldigt långt med att arbeta med förändring, utvecklingsprocesser, ledarskap och mål. Men utbytet är ömsesidigt: jobbet ger också mycket till uppdraget som förbundskapten.

Hur då?

– Framför allt att kunna behålla lugnet även när det är körigt. Att prestera när det är som tuffast, och att kunna läsa av folk på ett bra sätt. Man måste hitta nycklar som kan lösa upp spänningar hos människor, och det är väldigt användbart. Jag vill få människor att uppnå sin egen högsta kapacitet – det uppdraget är detsamma, både på jobbet och inom curlingen.

Vad hoppas du på inför OS?

– I Sverige är curling en liten sport, men i Kanada är det en nationalsport. Att komma in på de jättestora hockeyarenorna med fullsatta läktare, det är stort! Vi pratar inte helt öppet om våra mål, men vi åker ju inte dit för att inte vinna medalj, om jag säger så.     

Fotnot: Stefan Hasselborg har spelat fem VM och två EM. Han har en silvermedalj från VM 1985 och ett EM-guld från 1990. Som förbundskapten har han, sedan 1998, varit med och vunnit totalt 29 medaljer i VM, EM och OS:

16 guld, 9 silver och 3 brons.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA