Stämningen viktigast när Gun målar akvareller

FÖRDJUPNING: INTERVJU2007-09-11

Gun Lövdahls elöverkänslighet fick henne att bli akvarellmålare på deltid. Ordinarie arbetsplats för denna ST-medlem är annars Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Vad fick dig att börja måla akvareller?

– När jag var barn tecknade och målade jag mycket och det har jag fortsatt med. Utom när barnen var små. De senaste 25 åren har det blivit mer, främst akvarellmålning för att det är så otroligt trevligt att arbeta med. Jag har prövat på oljemålning men man måste vänta medan färgen torkar och jag är nog lite otålig.

Akvarellmålning lär vara svårt.

– Man måste alltid spara vita ytor som inte färgläggs på pappret. Målar man för mycket tappar bilden lystern och lystern kan man aldrig få tillbaka. Arbetar man i olja kan man ändra många gånger men med akvarell måste man veta från början hur man vill lägga upp bilden. Det krävs också bra akvarellpapper för att resultatet ska bli bra. Pappret är ganska dyrt, jag har sett priset 1 500 kronor för fem papper! Men så dyra använder inte jag.

Hur har du lärt dig måla?

– Jag är autodidakt, har gått några kvällskurser men har ingen konstutbildning.

Vilka motiv föredrar du?

– Mest naturbilder, fjäll och skogar. Jag har alltid tyckt om naturens skiftningar och vill återge det dramatiska, en mörk skog eller ett fjäll när det kommer riktigt mörka moln. Vad jag vill få fram är snarare stämningar än ren avbildning. Betraktaren ska kunna hitta egna saker i en bild, den får inte vara helt tillrättalagd. Jag håller en ganska stram färgskala, mycket grått och blått och dova färger. Jag målar helst inte »smågulligt«, bara i samband med mina illustrationer.

Illustrationer?

– Jag har gjort skyltar och foldrar åt länsstyrelsen i Umeå, åt Bollnäs kommun och illustrerat en utflyktsguide över naturreservat i Västerbotten. Jag behövde också satsa på något utöver mitt ordinarie jobb som biomedicinsk analytiker på Sveriges lantbruksuniversitet.

– För 13 år sen blev jag elöverkänslig, och är numera tjänstledig på deltid. Så illustrationerna ger ett litet tillskott till lönen.

Vad sätter igång dig?

– Vinter och vår är bästa tiden. Jag memorerar motivet och samlar på bilder. Jag måste sätta igång ganska direkt efter att jag upplevt motivet. Som när jag kommit tillbaka från en skidtur – då kan jag breda ut papper på golvet och börja måla. Vissa perioder målar jag mycket. Om jag inte hade behövt sova skulle jag då kunna måla dygnet runt. Andra perioder målar jag inte alls.

Har du haft någon utställning?

– Ja, flera gånger i Umeå, i Örnsköldsvik och förra året i Gamla stan i Stockholm. Jag har fått sälja också, till Örnsköldsviks konsthall och till Folkuniversitetet i Stockholm.

Målar du annat än akvarell?

– Nej, men jag har silversmide som hobby. Jag gör en slända på en järnspik och den säljer jag som konsthantverk. Men det är målandet som är min grej.

Gun Lövdahl. <br>Foto: JAN LINDMARK
Gun Lövdahl. <br>Foto: JAN LINDMARK
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA