Annons:

Linus Laukkanen vill att fler ska få upp ögonen för förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA.
Bild: Privat
Linus Laukkanen vill att fler ska få upp ögonen för förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA.

ST-stipendiat går på djupet med frihandel

FÖRDJUPNING: INTERVJU2015-08-26

ST-medlemmen Linus Laukkanen arbetar som utredare på Försäkringskassan. Han är också en av mottagarna av STs internationella stipendium. Inspirerad efter sin Brysselresa hoppas han nu blåsa liv i debatten om frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA.

Du fick 5 000 kronor i stipendium från ST för att resa till Bryssel. Berätta om vad du har gjort!

– Just nu pågår det förhandlingar på hög nivå för att se om det kan bli ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Det är ett väldigt viktigt avtal och jag ville vara på plats för att bättre förstå för vad som händer. Jag ville se på frågan utifrån ett svenskt fackligt perspektiv. Jag åkte ned och intervjuade svenska EU-parlamentariker i olika block, representanter för Svenskt Näringsliv och det fackliga Brysselkontoret och Sveriges ständiga representation vid EU.

 

Var det något som förvånade dig under resan?

– Jag trodde kanske att det skulle vara svårare att få tillträde och träffa alla de här personerna. Men folk är faktiskt tillgängliga. Att ta sig in i parlamentet är som att passera säkerhetskontrollerna till ett flygplan, med saker på rullande band och alltihop, men människorna tar sig tid och är väldigt engagerade.

 

Vad tycker du är mest spännande med debatten?

– Avtalet ställer väldigt viktiga frågor på sin spets. Förespråkarna menar att ett frihandelsavtal skulle gynna ekonomin, skydda investerare och skapa jobbtillfällen. Kritikerna menar i stället att ett avtal skulle kunna hota fackliga rättigheter och i förlängningen också den svenska modellen. Man befarar att privata företag skulle kunna stämma en stat för demokratiskt fattade beslut – om besluten anses utgöra handelshinder. Kanske skulle till exempel ett förbud mot vinster i välfärden kunna ses som handelshinder. Jag är statsvetare i grunden och tycker att det är väldigt spännande och utmanande att bita i den här frågan.

Vad ska du göra med den information du har fått fram?

– Jag känner mig så otroligt tacksam och inspirerad efter resan, och jag är stolt att vara med i ett fackförbund som ger sina medlemmar sådana här möjligheter! I Sverige har debatten om avtalet inte kommit upp i intensitet. Jag ska skriva några texter om det för STs räkning. Det är mitt bidrag för att sprida kunskap och få en faktabaserad diskussion. Och jag hoppas att fler medlemmar kommer att få upp ögonen för den här viktiga frågan!

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA