Ett anställningsavtal måste inte nödvändigtvis vara skriftligt för att anses vara giltigt, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.
Ett anställningsavtal måste inte nödvändigtvis vara skriftligt för att anses vara giltigt, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

Skriftligt avtal inte nödvändigt

FÖRDJUPNING: ANSTÄLLNINGSAVTAL2018-03-28

En arbetstagare i staten skriver oftast inte på ett anställningsavtal. Men det finns ändå saker du bör tänka på innan du börjar nytt jobb på en myndighet, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

– Det finns inget krav på att ett anställningsavtal ska vara skriftligt för att det ska anses vara giltigt, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

I privat sektor är det vanligaste ändå att den som anställs skriver på ett kontrakt. Där ska det framgå vilket kollektivavtal som gäller och vilka villkor den anställde har. Vägen till ett jobb på en myndighet går i stället i två steg.

I det första kommer arbetsgivare och arbetstagare överens om en anställning. Inom 30 dagar ska arbetsgivaren sedan upprätta ett anställningsbeslut, med de villkor som gäller. Detta är oftast även ditt anställningsbevis, förklarar Veera Littmarck.

Eftersom beslutet utfärdas av arbetsgivaren är det viktigt att vara överens om alla delar.

– Vi har sett exempel där man inte har varit överens om lön och där man sedan fått ett anställningsbeslut med en annan lön än förväntat, säger Veera Littmarck.

Att ta anteckningar eller spela in samtal där man diskuterar en anställning är bra, tycker hon.

Hon ger också rådet att därefter skicka ett mejl för att bekräfta vad man kommit överens om – och slå fast vad man inte kommit överens om.

I ett sådant mejl bör detaljer som anställningsform, tjänstebeskrivning och lön framgå. Det är ett värdefullt skriftligt bevis, menar Veera Littmarck.

Ett anställningsbevis som inte stämmer med vad man kommit överens om är att betrakta som ett nytt erbjudande, som kan accepteras eller inte. Oavsett om man har kontakt med facket i frågan eller ej, bör man meddela arbetsgivaren sin uppfattning, säger Veera Littmarck.

– Om man tillträder kan annars det faktum att du har kommit dit tolkas som att du har accepterat de villkor som arbetsgivaren erbjuder, fast man egentligen har sagt tvärtom till facket.

Detta ska finnas i anställningsavtalet

✔ Ditt namn och din adress.

✔ Arbetsgivarens namn och adress.

✔ Arbetsplatsen.

✔ Kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och titel.

✔ Anställningsform.

✔ Anställningens startdatum.

✔ Prövotidens längd om det är en provanställning, uppsägningstid eller anställningens slutdag.

✔ Din lön, andra löneförmåner och hur ofta lönen ska betalas ut.

✔ Arbetstider.

✔ Semesterdagar eller semesterersättning.

✔ Vilket kollektivavtal som gäller.

Anställningskontrakt i Romarrikets armé

År 107 före Kristus hade den romerska armén problem med att rekrytera soldater. Generalen Gaius Marius började då rekrytera egendomslösa och införde lön.

Den som blev antagen som yrkessoldat skrev också på ett anställningskontrakt med en tjänstgöringstid på mellan 16 och 25 år. När kontraktet gick ut fick soldaten en gård och en gratifikation.

225 000  

Så mycket i utebliven lön fick Malmö museum betala efter att Arbetsdomstolen, AD, 2002 slagit fast att en man var anställd trots att formella anställningshandlingar saknades.

Mannen hade blivit ombedd av museet att söka tjänsten, vilket han gjorde. Han träffade en representant på museet, angav löneanspråk och arbetstider. Senare meddelade dock museet att anställningen inte var aktuell eftersom en utställning var inställd.

Då drev mannens fackförbund, Teaterförbundet, frågan till AD och fick rätt.

Vad är vad?

Anställningsavtal är ett civilrättsligt avtal om att du ska arbeta någonstans.

Anställningsbeslut kallas arbetsgivarens förvaltningsrättsliga beslut om att du ska jobba där.

Anställningsbevis är den information som arbetsgivaren enligt lagen om anställningsskydd, las, måste delge dig inom en månad.

Avslut måste sättas på pränt

Enligt lagen om offentlig anställning, loa, ska en provanställning avslutas skriftligt, oavsett om det är arbetsgivaren eller arbetstagaren som avslutar den. För arbetsgivaren gäller detsamma vid uppsägning av en tillsvidareanställd eller vid avsked.

Den som säger upp sig själv måste också göra det skriftligt. ”Lite absurt, eftersom det samtidigt inte är helt säkert att avtalet som anställningen bygger på verkligen finns”, säger STs jurist Veera Littmarck.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA