Den 17 maj ska arbetsförmedlaren och ST-medlemmen Robert Kaland tävla I dans-SM. Det ska hans systerdotter Caroline Runesson också göra, men hennes tävlingspartner är Roberts bror David Widell.
Bild: Mikael Ljungström
Den 17 maj ska arbetsförmedlaren och ST-medlemmen Robert Kaland tävla I dans-SM. Det ska hans systerdotter Caroline Runesson också göra, men hennes tävlingspartner är Roberts bror David Widell.

Siktar mot toppen i bugg-SM

FÖRDJUPNING: INTERVJU2013-05-07

Robert Kaland började som jobbcoach på Arbetsförmedlingen i Skövde för fyra år sedan. Numera jobbar han som arbetsförmedlare. För övrigt går livet som en dans och 17 maj deltar han i dans-SM.

Hur kommer det sig att det blev dans för hela slanten?

– Det började när jag var liten. Jag kunde bara inte stå still! Mamma satte mig i en danskurs när jag var i sexårsåldern, och sedan dess har jag inte slutat dansa.

Sedan dess har det blivit tävlingsdans också. Hur började det?

– Jag kommer än i dag ihåg att jag tyckte den där kursen var jätterolig. Det var efter den jag fick chansen att träna med en och samma tjej under lite längre tid. Vi var med i den första tävlingen i tioårsåldern.

Hur gick det för er den där första gången?

– Det gick väl inte jättebra, såvitt jag minns kom vi bland de sista. Men året efteråt var vi på pallen, då fick jag min första medalj.

Hur går det egentligen till när man tävlar i dans? Är det som i Let’s dance på tv?

– I Let’s danceär det mer det som kallas standarddans. Jag tävlar i det vi kallar för bugg, en av BRR-danserna. Det är fem olika danser – bugg, rock’n’roll, boogiewoogie, lindyhop och dubbelbugg. När man tävlar framför man varje dans för sig, och det är bugg vi ska dansa i SM. Tävlingarna hålls i olika åldersklasser, från barn till 35 plus.

Vem kommer du att dansa med i SM?

– Sedan i juni förra året dansar jag med Jana Sondell från Uppsala. Vi har alltså dansat tillsammans mindre än ett år. I vår har vi gjort fyra tävlingar. Det krävs att man har varit med i minst tre tävlingar sedan förra SM för att man ska få vara med. Då är alla som tillhört högsta och näst högsta klass kvalificerade att vara med i SM.

Vad tror du om era chanser?

– Vi siktar på topp sex, och det känns väl hyfsat realistiskt.

Hur är det med dina egna barn, har de också börjat med dans?

– Ja, de två äldsta – Tilde, som är elva, och Hugo, som är nio. De har gjort ett par tävlingar tillsammans och tycker att det är kul. De har också svårt att stå still när det blir musik. Tilde är väl mer fast för sporten, men hon har inte hittat någon kille på samma nivå än.

Brukar du dansa med din fru någon gång?

– Javisst, vi dansar socialt, men inte på tävlingsnivå.

Vilken är din favoritdans?

– Det är nog bugg, det är den dans jag känner att jag är bäst i. Bugg är roligast, även om jag faktiskt lyckats rätt bra när jag tävlat i dubbelbugg också. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA