Riksdagen måste bry sig om revisionen
I 13 år hann Åke Dahlberg vara kanslichef för Riksdagens revisorer. 1 juli slås denna institution och Riksrevisionsverket ihop till en ny myndighet, Riksrevisionen.
Varför slås ni ihop? Är det ett EU-krav?
– Nej, frågan har diskuterats en längre tid. Syftet med den nya myndigheten är att stärka riksdagens ekonomiska kontrollmakt. Huvuddelen av resurserna för revision har hittills funnits på Riksrevisionsverket, som legat under regeringen. Detta stämmer inte med den internationella synen på statlig revision. Med Riksrevisionen direkt under riksdagen kommer Sverige nu att få samma typ av organisation för statlig revision som man har i flertalet andra länder.
Kan Riksrevisionen till och med bli för självständig?
– Risken finns. Det är riksdagen som har utsett de tre riksrevisorerna som ska leda verksamheten, men signaler vi fått under senare tid tyder på att riksdagen därutöver inte visat särdeles stort intresse för den nya myndigheten. Då kanske regeringen inte heller bryr sig om den.
Vem har hittills bestämt vad som ska granskas?
– Riksdagens revisorer. Förslag har även kommit från riksdagsutskotten, riksdagsledamöter, revisorerna och deras kansli och från allmänheten. Områden som granskats är bl a arbetsmarknad och näringsliv, försvaret, förvaltningspolitik, socialförsäkring, utbildning och rättsväsendet.
Har tjänstemän varit rädda för revisorernas besök?
– Inte rädda, men respektfulla. De har ställt upp och tagit fram den information vi efterfrågat. Ibland har vi till och med känt oss välkomna. Men ju högre upp vi kommit desto formellare har kontakterna varit och svårare att få fram information. Det har också varit svårare att granska Regeringskansliet än att granska en myndighet.
Har ni hittat många tvivelaktiga affärer?
– Mest kritik under de senaste åren har nog Regeringskansliets upphandling av konsulttjänster fått, t ex näringsdepartementets konsultnota på 85 miljoner kronor i samband med diskussionerna om ett samgående mellan Telia och Telenor.
– Medialt uppmärksammad blev också granskningen som avslöjade bristande myndighetssamverkan för att förebygga ekonomisk brottslighet. Kritik har även riktats mot bristande styrning av Ams och länsarbetsnämnderna och mot Arbetsmarknadsstyrelsens utvärderingar av gjorda insatser.
Arbetas det för lite inom staten?
– Inte för lite, men kanske inte fullt så effektivt som man kunde göra om riksdag och regering ägnade mer uppmärksamhet åt hur resurserna fördelas. Jag har intrycket att den svenska statsmakten är produktiv och att tjänstemännen jobbar på bra. Det är ganska väl rationaliserat över lag, något som även utländska besökare har uppmärksammat.
Du har själv redan avgått med förordnandepension. Vad är det – och vad ska du göra nu?
– Förordnandepension är något verkschefer och motsvarande erbjuds efter tolv års tjänstgöring. Nu håller jag på att starta ett eget företag, som ska syssla med effektivitetsrevision. Men jag vet ju inte vilka uppdragsgivare jag får…
Vad gör du på din fritid?
– Jag gillar att motionera: springa, åka skidor och långfärdsskridskor. Det har blivit ett antal stadslopp och ”halvmaror”.
Åke Dahlberg är också intresserad av konst. Att Riksdagens revisorer de senaste tre åren haft sitt kansli i Oxenstiernska palatset intill Storkyrkan i Gamla stan, har därför säkert varit helt OK.
Den nya myndigheten kommer att finnas på Östermalm.