Bild: Istockphoto

Press på jobbet ökar mobbningen

FÖRDJUPNING: MOBBNING2016-06-14

Antalet svenskar som uppger att de blir kränkta eller mobbade på jobbet ökar dramatiskt. Stefan Blomberg, psykolog och författare, tror att ett alltmer pressat arbetsliv är den främsta orsaken.

De senaste åren har antalet anmälningar om sjukdomar till följd av kränkning och mobbning på jobbet nästan fördubblats, från drygt 600 år 2010 till drygt 1 150 anmälningar år 2015.

Ingen vet säkert vad ökningen beror på. Men Stefan Blomberg, som har skrivit boken Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder, har några hypoteser:

– Eftersom man vet vilka faktorer som ökar risken för att mobbning ska uppstå kan man ana varför det nu ökar.

Framför allt pekar Stefan Blomberg på den tuffa arbetsmarknaden: när arbetslösheten är hög får människor svårare att byta jobb.

– Det blir en inlåsning. Människor får svårt att röra på sig och blir i stället kvar också i destruktiva miljöer.

En annan trolig orsak till den ökade ohälsan är att arbetslivet är stressigt. Många organisationer är slimmade och arbetsbelastningen är hög, säger han.

– När stressen stiger ökar också risken för konflikter. Och den vanligaste grogrunden för mobbning är vanskötta konflikter.

Han påpekar att känslor av skam och skuld ofta är starka i mobbningssituationer och att det därför finns anledning att misstänka att det egentligen är fler som är drabbade än som anmäler mobbning eller trakasserier som arbetsskada.

Definition

»Handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap.«

Arbetsmiljöverkets definition av kränkande särbehandling.

Anmälda arbetsskador på grund av kränkande särbehandling

  • 2010: 635
  • 2011: 727
  • 2012: 695
  • 2013: 887
  • 2014: 1164
  • 2015: 1159

I begreppet »kränkande särbehandling« ingår kränkning, mobbning, utfrysning och trakasserier.

Källa: Arbetsmiljöverket

AFS 2015:4

Bakom den koden döljer sig de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. De började gälla den sista mars i år och ersatte då de tidigare föreskrifterna om kränkande särbehandling i arbetslivet. Förhoppningen är att de nya reglerna ska hjälpa till att bromsa den arbetsrelaterade ohälsan.

Råd till dig som känner dig utsatt

Arbetsgivaren har ansvar för att kränkande särbehandling förebyggs. Ett tecken på att det är en mobbningssituation som har uppstått är att den utsatte befinner sig i underläge, så att det finns en makt- eller statusskillnad. Skillnaden kan vara formell eller informell.

Gör så här om du är utsatt:

  • Ta reda på om din arbetsgivare har tagit sitt ansvar i liknande situationer.
  • Om du har en arbetsgivare som tar sitt ansvar: prata med kolleger, facket, huvudskyddsombud, chefen eller en högre chef beroende på varifrån problemet kommer. Berätta och be om stöd.
  • I vissa fall tar arbetsgivaren inte sitt ansvar. För din egen skull kan du då behöva fundera över om det bästa faktiskt är att du söker dig vidare.

JO, DO, BO – och nu MO?

Regeringen borde tillsätta en särskild mobbningsombudsman, MO. Det anser psykologen och forskaren Stefan Blomberg, som har lanserat idén.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA