»Mycket att vara stolta över«
Fantastiskt och roligt, men också lite uppfordrande. Det säger Britta Lejon, nyvald ordförande för ST. Hon vill att alla medlemmar och förtroendevalda ska känna sig stolta över förbundet.
– Det känns stort att ha blivit vald till ordförande. Det är ett så fint förtroende från alla inom ST. Men det är också lite uppfordrande. Jag vet att det kommer att finnas en massa förväntningar, säger Britta Lejon.
Sedan 2008 har hon varit förbundets första vice ordförande. En enig kongress valde henne som efterträdare till Annette Carnhede, som lämnar ordförandeposten efter nästan tretton år.
Ett av Britta Lejons mål är att de statliga verksamheterna ska uppmärksammas mer, och att politikerna ska bli mer långsiktiga i sin planering.
– Politikerna beslutar om reformer utan att ha tänkt igenom konsekvenserna och de statliga verksamheterna får ta smällen. Ryckiga beslut gör att handläggarna inte vet vad som gäller. Om inte de offentliga verksamheterna fungerar påverkas människors tillit till institutionerna och till politiken.
Bland viktiga frågor att ta itu med nämner Britta Lejon kostnadsjakten på arbetsplatserna:
– Det har skett jättestora förändringar i form av rationaliseringar, privatiseringar och omorganisationer. En orsak till arbetsmiljöproblemen är att arbetsgivarna inte är beredda att betala för en bättre arbetsmiljö, utan väljer det som kostar minst pengar.
Hon lyfter också fram det stora antalet visstidsanställningar.
– Arbetsgivarna tror att det är billigare att visstidsanställa. Men det har negativa följder både för enskilda anställda och för verksamheten. Jag tror inte vi kan vrida klockan tillbaka, men vi kan jobba mot de värsta avarterna.
Britta Lejon vill också jobba för att alla medlemmar och förtroendevalda i ST ska känna sig stolta över sitt förbund.
– Vi har så mycket att vara stolta över och jag vill lyfta fram alla bra saker som ST gör.
Som exempel nämner hon att alla på arbetsplatsen är välkomna oavsett utbildning och yrkestillhörighet, att ST är partipolitiskt obundet samt förbundets lönepolitik:
– Vår lönepolitik utgår från att den lokala styrkan är beroende av vad som står i det centrala avtalet. Det är något även andra förbund drar nytta av. Gjorde vi inte det skulle det bli rena vilda västern.
På frågan om hur hennes erfarenhet som statsråd kommer att påverka arbetet som ST-ordförande svarar Britta Lejon:
– Jag hoppas att min kunskap om Sverige och om Europa kan bidra till att göra vår röst hörd även utanför landets gränser. Jag vet också hur politiska beslut fattas och hur vi måste jobba för att påverka dem.
När Göran Persson 1998 gjorde Britta Lejon till demokrati- och förvaltningsminister var hon ordförande för ST inom Regeringskansliet. Efter att hon 2002 fått lämna regeringen tjänstgjorde hon som riksdagsledamot under en mandatperiod.
Men hon är inte särskilt orolig för att hennes koppling till Socialdemokraterna blir en belastning för förbundet.
– Kanske kan någon haka upp sig på det till en början. Men jag tror att det kommer att gå över efter den första tiden. ST har en så tydlig värdegrund och det kommer att bli tydligt att jag företräder ett förbund och inte talar som person.
Bland det första Britta Lejon ska göra som ordförande är att lämna STs avtalsyrkanden till Arbetsgivarverket efter midsommar.
– Och så ska vi samla den nya styrelsens medlemmar. Det ska bli kul att jobba med dem!
Britta Lejon
- Ålder: 47 år.
- Bor: Gröndal i Stockholm.
- Familj: Två vuxna barn.
- Utbildning: Fil kand i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Studier i statsvetenskap och nationalekonomi.
- Karriär: Byråsekreterare vid Transportrådet 1987–1990, departementssekreterare vid kommunikationsdepartementet 1990–1998, ordförande för ST inom Regeringskansliet 1994–1998, demokrati- och förvaltningsminister 1998–2002, riksdagsledamot för Socialdemokraterna 2002–2006, ordförande för Svensk Biblioteksförening 2004–2009 och för Folac, folkhögskolornas samarbete i internationella frågor 2008–2011, vice ordförande i ST 2008–2012.