Meeri från Muskö fick en energikick
Det är hennes första ordinarie kongress i ST. Det hon tycker ska bli mest spännande är det nya arbetssättet. Den fråga hon känner mest för handlar om demokratin inom ST. Hon lämnar kongressen aningen besviken, men ändå fylld av ny energi.
–Det nya arbetssättet där ombuden delas in i utskott som tar upp nästan alla frågor gör att fler kan komma till tals. Texterna kan också jobbas igenom på ett annat sätt, säger Meeri Wasberg.
Det är veckan före STs nionde ordinarie kongress. Den förra kongressen för fyra år sedan följde Meeri Wasberg som ungdomsstipendiat. Sedan dess har hon också varit med vid några extrakongresser.
–Det var lite träligt att lyssna på alla debatter från talarstolen. En del var alldeles för långrandiga, tycker hon om den förra kongressen.
Med sina 29 år är Meeri Wasberg ett av kongressens yngsta ombud. Hon har ändå hunnit med att vara fackligt aktiv i ST-AMS i åtta år och är föreslagen som ersättare till förbundsstyrelsen
Vi sitter i hennes kök i skärgårdshuset på Muskö hon delar med sin nyblivne make. Utanför fönstret springer parets tio katter.
Trots den långa resvägen till Stockholm – drygt en timme med bil eller två timmar med buss och pendeltåg – tycker Meeri Wasberg inte att det är något problem att delta i det fackliga arbetet.
–Under kongressen och vid andra tillfällen när jag måste vara mycket i stan bor jag hos en kompis, förklarar hon.
Den fråga hon säger sig brinna mest för är en motion från ST-AMS som handlar om demokratin inom förbundet. Det är också den fråga hon tilldelats när de sju kongressombuden från ST-AMS fördelat frågorna mellan sig.
–Från början var det en medlem som motionerade om att det skulle införas medlemsomröstningar i förbundet, men det är ju ingen garanti för demokratin.
Motionen går ut på att ST ska starta ett demokratiprojekt för att vitalisera den fackliga demokratin och säkerställa den enskilde medlemmens inflytande.
–Frågan är inte så himla enkel att det går att göra en kravlista. Vi måste titta på hela bredden, säger Meeri Wasberg.
I övrigt säger hon sig ha läst allt i den digra kongresspärmen, förutom det material som hon läst inför de förbundsstämmor hon deltagit i.
Hon tycker att styrelsen i stort sett är rätt ute med sina förslag och uppskattar att den tonat ner sin tidigare linje att lönerna ska sättas i individuella lönesättningssamtal mellan medarbetare och chef.
–Jag tycker att det är bra att styrelsen har lämnat dörren öppen för den modellen. Men jag vet att det finns medlemmar idag som aldrig skulle kunna förhandla med sin chef. Förbundet kan inte bara styras utifrån konkurrensen med Saco.
Kongressens första dag. Tisdag den 11 november
Sorlet stiger när 131 kongressombud, gäster och kanslipersonal samlas utanför kongressalen i Folkets Hus i Stockholm.
Efter ett uppträdande av dansgruppen Stamp förklarar förbundsordförande Annette Carnhede kongressen öppnad. Förmiddagen ägnas åt inledningstal, bland annat av TCO-ordföranden Sture Nordh och statsminister Göran Persson.
–Jag tycker att Sture Nordh är bra när han ständigt återkommer till sjukfrånvaron och mångfalden. Till slut kanske det ger resultat, kommenterar Meeri Wasberg.
Hon gillar också Göran Perssons tal om att tryggheten är en förutsättning för tillväxt och att den offentliga sektorn är en förutsättning för trygghet. I övrigt tycker hon inte att hans tal innehöll så mycket substans.
Efter lunch är det plenardebatt om verksamhetsplan och budget. Ombuden lägger yrkanden om allt från avgiftssystemet och mångfald till språkliga ändringar i förbundsstyrelsens förslag – alltför många språkliga ändringar, tycker Meeri Wasberg:
–Inom ST-AMS bedömde vi att det var omöjligt att lyfta fram småsaker i salen. Vår tanke är att göra det i utskotten.
Klockan är strax efter fem när utskottsarbetet börjar.
Sammanlagt ska de åtta utskotten behandla 50 yttranden och ett oräkneligt antal att-satser – det mesta på handskrivna lappar.
I Meeri Wasbergs grupp råder till att börja med i det närmaste kaos. Det finns bara ett fåtal kopior på yrkandena och utskottets ordförande, Madelene Trolle, börjar med att läsa upp de olika tilläggs- och ändringsförslagen. Det är svårt för ombuden att hänga med.
–En otillfredsställande lösning, konstaterar utskottsordföranden.
Meeri Wasberg, som utsetts till utskottets ”ordningsman”, har ett förslag:
–Papprena borde sorteras så att vi kan diskutera helheten och inte bara enskilda yrkanden.
Så sorterar hon snabbt upp yrkandena i sju högar och fördelar dem inom utskottet.
Det är här det blir tydligt att STs kongress inte är hennes första. Meeri Wasberg har varit med på både socialdemokratiska distriktskongresser och en socialdemokratisk extrakongress.
–Man har väl varit med om mycket papper förr, säger hon.
Så småningom lägger sig ett visst lugn över utskottet och arbetet med att gå igenom yrkandena kan börja.
–Tanken med utskotten är jättebra, säger Meeri Wasberg i middagspausen.
–Men en lärdom för framtiden är att det måste finnas ett kongressekretariat som jobbar parallellt med plenardebatten. Vi måste ha ett material att ta ställning till så att vi kan diskutera helheten och inte hundra papper.
Hon tycker också att informationen om vad utskotten kan behandla varit otydlig.
–Jag tror inte att alla förstått att utskotten bara ska ta upp frågor som det lagts fram yrkanden om i salen. Bland annat hade vi inom ST-AMS diskuterat en del mindre frågor som vi tänkt ta upp där.
När utskottsarbetet är klart vid halvelvatiden på kvällen, ska allt manglas igenom i ett gemensamt utskott med två representanter från vardera av de åtta utskotten.
Kongressens andra dag. Onsdag den 12 november
När förhandlingarna börjar på onsdag morgon visas en kortfilm från dagen innan. Där dyker Meeri Wasberg upp och säger att en bra kongress kännetecknas av att man kommer därifrån ”lite rosig på kinden”.
Men morgonens rosor på kinden beror sannolikt på nattvak:
–Jo jag satt i det gemensamma utskottet i natt. Det var lika rörigt där. Alla utskott har jobbat på olika sätt, men vi delade upp materialet mellan oss på samma sätt som vi gjorde i vårt utskott, förklarar Meeri Wasberg på morgonen.
Det gemensamma utskottet hade jobbat till klockan två på natten.
–Men jag förstår inte dom som tog upp tid med att klaga på att de var trötta. Det gäller att fokusera på frågorna – och det är ju bara kongress en gång vart fjärde år.
När gemensamma utskottet presenterat sitt förslag, är det förbundsstyrelsens tur att säga vad den vill ändra i förslaget.
Men först tackar förbundsordförande Annette Carnhede för ”det fantastiska arbetet, engagemanget och den goda viljan som kongressombuden visat i utskottsarbetet”.
–Men vi behöver putsa en del på den praktiska supporten, säger hon.
–Till exempel att kolla färgen i kopieringsmaskinen!
Det visar sig att förbundsstyrelsen ställer sig bakom det mesta av gemensamma utskottets förslag. Men den vill ha kvar en skrivning om att det behövs fler högskoleutbildade i förbundet.
Styrelsen vill också ge arbetet för mångfald en större tyngd genom att skriva in det som ett fjärde prioriterat område i verksamhetsplanen.
–Det gör mig förvånad, utifrån de diskussioner som fördes i det gemensamma utskottet. Men jag tycker att det är bra att mångfaldsarbetet stärks, säger Meeri Wasberg.
Hon tycker också att det är bra att förbundsstyrelsen verkar ha tagit till sig det mesta av resultaten från utskottsarbetet.
–Därför känns utskottsarbetet ändå meningsfullt!
Det är dags för val till förbundsstyrelsen. Meeri Wasberg är föreslagen som ersättare.
–Vi har sökt efter ersättare som är nyfikna, på hugget och inte är rädda, förklarar valberedningens ordförande Margareta Carlström-Nilsson när hon presenterar de föreslagna ersättarna.
Valberedningens förslag går igenom utan protester och Meeri Wasberg är nu invald som ersättare till Annette Carnhede.
–Det ska bli spännande att se hur mycket vi ersättare kommer att involveras i styrelsens arbete. Valberedningen vädjade ju till styrelsen att nyttja vår kompetens. Och jag är beredd! förklarar Meeri Wasberg i pausen.
Därefter går de sju ombuden för ST-AMS iväg och letar upp en hörna där de kan diskutera förslag och motförslag innan de klubbas.
De är bland annat bekymrade över det nya avgiftssystem som ska införas den 1 januari 2005. Innebörden är att avdelningarna ska finansiera en del av sin verksamhet genom egna medlemsavgifter. Gruppen befarar att systemet kan slå orättvist mot de mindre avdelningarna.
–Förslaget är så hopflätat. Ruckar man på det någonstans får det stora konsekvenser, säger Meeri Wasberg.
–Men följden kan bli att de små avdelningarna måste slå ihop sig och bilda länsavdelningar för att inte behöva ta ut för stora avgifter. Det är viktigt att alla avdelningar har ekonomiska möjligheter att arbeta med de områden som prioriterats av kongressen.
Hon får gruppens uppdrag att begära att frågan tas upp när avgiftssystemet ska utvärderas.
Meeri Wasberg gör ett kort inlägg i talarstolen. Annette Carnhede svarar att synpunkterna ska vägas in i utredningen. Därmed är frågan avklarad.
Efter lunch är det dags för kongressen att besluta om policy och verksamhetsinriktning.
ST-AMS demokratimotion går igenom utan debatt då det inte finns några motförslag och styrelsen föreslagit kongressen att anta motionen.
–Det fanns inga beslut som jag tyckte var fel. Jag tycker att det visar att vi har ett bra förbund där vi kan göra bra saker tillsammans, sammanfattar Meeri Wasberg.
In på scen, under fanfarer, träder så den forne socialministern och mottagaren av STs arbetslivspris Bengt Westerberg. Priset får han för sina insatser för jämställdheten, framför allt pappamånaden.
–Det känns okey, men jag blev lite överraskad. Kanske för att det var ett tag sedan han var i ropet, tycker Meeri Wasberg.
Kongressens tredje dag. Torsdag den 13 november
Det är morgonen efter kongressfesten på Grands Vinterträdgård.
–Festen var trevlig. Men trots att jag kom hem tidigare än natten innan är jag tröttare idag, säger Meeri Wasberg.
Efter morgonens kortfilm är det dags för den högtidliga namnändringen av Statstjänstemannaförbundet till Fackförbundet ST. Den nya logotypen – i vitt på blå botten – visas upp på en stor skärm i salen.
–Min första reaktion var: fy fan, vad fult. Men när jag ser den i mindre format ser den rätt okey ut, säger Meeri Wasberg och visar en liten brosch med logotypen på sin kofta.
På kongressens sista dag finns ett fåtal motioner kvar att behandla. I övrigt fylls dagen mest av avtackningar av förbundsstyrelseledamöter och ersättare som lämnat sina uppdrag.
När Meeri Wasberg sammanfattar sina intryck av kongressen tycker hon att den har varit ojämn men att det ändå blev bra i slutändan.
–Tisdagen var full av förväntningar. Under onsdagen kände jag mig lite besviken över att utskottsarbetet inte blev som jag trodde. Men i slutänden blev det ändå bra.
Kongressen har gett henne ny energi att fortsätta det fackliga arbetet, säger hon.
–Annette Carnhede knöt ihop det bra i sitt avslutningstal när hon uttryckte att förbundet ska bli mer framåtsyftande.
Meeri Wasberg fäste sig särskilt vid Annette Carnhedes ord om att ”det är bättre med bataljer än detaljer”.
–Hittills kanske enigheten varit mer på ytan. Jag tycker det är bra om vi törs bryta åsikter på ett annat sätt än tidigare. Det visar att förbundet har blivit tuffare.
Meeri Wasberg
Ålder: 29 år
Yrke: Ekonomihandläggare på arbetsförmedlingen i Haninge. Sedan snart fyra år heltidsuppdrag som förtroendevald
Familj: Maken Lars och hans barn Tobias 24 år och Daniel 19 år
Inkomst: Cirka 27000 kronor i månaden
Bor: På Muskö, sju mil från Stockholm
Uppdrag i ST: Sektionsordförande för ST-AMS Stockholmssektion sedan 2001. Nyligen invald som förste vice avdelningsordförande. Ersättare i förbundsstyrelsen.