ST-medlem Jessica Johansson är åklagaradministratör på Åklagarkammaren i Karlstad.<br>FOTO: ØYVIND LUND
ST-medlem Jessica Johansson är åklagaradministratör på Åklagarkammaren i Karlstad.<br>FOTO: ØYVIND LUND

Många unga kommer in på låg lön

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2010-01-19

Namn: Jessica Johansson Ålder: 27 år Bostad: Hus på halvön Hammarö utanför Karlstad. Familj: Man och barn på väg Yrke och arbetsplats: Åklagaradministratör på Åklagarkammaren i Karlstad. Månadslön: 21 600 kronor

Arbetsuppgifter: Vi arbetar i team och jag tillhör relationsteamet där fem åklagare jobbar med fall som främst rör våld mot kvinnor och barn. Jag stämplar, diarieför och fördelar åklagarnas post, som oftast kommer från tingsrätten eller polisen. För att hålla ordning har vi ett stort rum, där våra tjugo åklagare har flera hyllor var. Aktrummet kallar vi det.

En annan arbetsuppgift är att göra i ordning akter för helt nya ärenden. Dessutom är vi administratörer uppdelade så att vi har vissa ansvarsområden olika veckor. Just nu har jag hand om inkommande domar, som ska sparas ned i vårt system och mejlas till berörda åklagare. 

                                                                 — •l• —

Fritid: I vanliga fall spelar jag fotboll i ett division 2-lag här i Karlstad, Norrstrands IF. Det är lite av en livsstil för mig, eftersom jag har spelat sedan jag var sex år. Men nu väntar jag barn så det blir mest gymbesök.

                                                                 — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är att man inte riktigt vet hur dagen kommer att se ut. Tjusningen är att ett telefonsamtal kan leda till en helt ny arbetsuppgift. Sedan är stämningen och kollegorna toppen.

                                                                 — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Jag tycker det är roligt att bli mer delaktig i åklagarnas jobb. Vi går mot det. I mitt team arbetar vi med Barnahusmodellen. Den innebär att polis, socialtjänst, läkare och åklagare samarbetar kring ett fall. Det gör att jag måste bli mer insatt för att kunna göra ett bra arbete. Det kan vara jobbigt rent psykiskt, men det är också utvecklande.

                                                                 — •l• —

Därför är jag med i ST: Jag tycker att det är bra att vara med i facket. För mig är det en trygghet, att man kan få råd och stöd om det händer någonting.

                                                                 — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Jag tycker att det är viktigt att facket jobbar för att man ska ha den lön man förtjänar. Och det ska inte styras av tidigare erfarenheter, ålder eller kön. Det ska spegla det jobb man gör och gör man det bra ska man ha en bra lön. Jag ser ett problem i att många unga kommer in på en låg lön, gör ett jättebra jobb, men ändå inte kan jobba upp lönen så fort att den motsvarar prestationen. Det är frustrerande.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA