"Man tar inte den diskussionen ensam"
Namn: Lars-Göran Skarland
Ålder: 55 år
Bostad: Gården Boared i Gullered
Familj: Hustru och två utflugna barn
Yrke och arbetsplats: Säljare Posten Meddelande AB i Jönköping
Månadslön: 26 900 kronor
Arbetsuppgifter: Jag säljer Postens brevtjänster, eller meddelandetjänster som det heter nu, till företag, myndigheter och kommuner. Produkterna är både fysiska och elektroniska, och försäljningen kan gälla marknadskommunikation hos kunder som annonserar i dagspress, radio och teve. Vi försöker få dem att använda brev i stället. Jag har ett hundratal kunder och gör tio kundbesök i veckan.
•l•
Fritid: Vi har en gård med två hästar, en skock får och trettio höns. Och så har vi lite skog som ska gallras och tas om hand. Jag rider och kör med mina hästar – även 55-åriga gubbar kan rida! Det är väldigt avkopplande att rida ut i skogen, man tänker inte på några brev och man laddar för nästa dag. Jag tycker om att snickra också, och byggde till huset förra året.
•l•
Det bästa med jobbet: Kontakten med kunderna och friheten i själva jobbet. Och det är spännande att ibland kunna sälja och vinna hem en affär. Vi har personliga försäljningsmål och mål för vart team på tio säljare och bonusar om man klarar målen. Det är en bra morot.
•l•
Det vill jag förändra i jobbet: Det som är betungande för många säljare är administrationen, för- och efterarbetet. Det tar för mycket säljtid, vilket gör att man ibland känner sig stressad. Jag skulle önska att vi hade mer administrativt stöd. Jag tycker också att datasystemen är alltför styrande, man skulle kunna ändra vissa administrativa rutiner.
•l•
Därför är jag med i ST: Det är självklart att man ska vara med i facket, för att få hjälp med att vara med och påverka sin arbetssituation. Facket värnar om arbetarens villkor på arbetsplatserna. Jag började som postiljon och gick med i dåvarande Statsanställdas förbund. I ett par år »vänsterprasslade« jag med Saco, men det ångrade jag ganska snabbt. Nu är jag med i ST och har god kontakt med vår fackliga företrädare.
•l•
Viktigaste frågan för facket: Arbetsvillkor och miljön på jobbet. Då räknar jag in krav och villkor för mitt arbete, att det är så bra som möjligt så att medarbetarna är motiverade, känner sig friska och kommer till jobbet. Kraven måste vara rimliga. Inför omorganisationen det senaste årsskiftet sa arbetsgivaren att vi skulle göra tolv kundbesök i veckan, mot åtta förra året. Vi skrek högt, och då minskades det till tio. Facket var till stor hjälp – man tar inte den diskussionen ensam.