Man måste ursäkta sig för att jobba fackligt

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2006-12-19

Namn: Anita Ekner
Ålder: 46 år
Bostad: Villa i Älvsjö, Stockholm
Familj: Man och två vuxna barn
Yrke och arbetsplats: Koordinator på Smittskyddsinstitutet, avdelningen för bakteriologi, i Solna
Månadslön: 26 350 kronor

Arbetsuppgifter: Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är ekonomihandläggning och personaladministration på vår avdelning. Ibland hjälper jag också till med provtagningar i något forskningsprojekt, eftersom jag är sjuksköterska i botten.

                                       •l•

Fritid: Jag sköter om huset och trädgården. Jag tycker om långa promenader och simmar en del. Ägnar mig också åt lite föreningsjobb.

                                       •l•

Det bästa med jobbet: Jag har varierade arbetsuppgifter och här händer ständigt nya saker. Inom institutionen pågår många nya projekt och jag får träffa olika människor av skilda nationaliteter.

                                       •l•

Det vill jag förändra i jobbet: Jag är avdelningsordförande för en liten avdelning med 30 medlemmar. Det vore bra att ha mer tid för fackligt arbete. Det finns ingen tid avsatt till det. Det mesta arbetet måste jag göra hemifrån, annars blir det ordinarie jobbet lidande. Jag tycker dessutom att arbetsgivaren borde värdera det fackliga arbetet mer. Nu känns det som om det är tvärtom, man måste ursäkta sig för att man ska jobba fackligt.

Jag önskar också att jag kunde disponera min arbetstid bättre. Jag har för lite tid för att kunna göra saker riktigt bra, då så mycket ska ske akut.

                                       •l•

Därför är jag med i ST: Jag tycker ST är ett bra fack både för medlemmar och förtroendevalda. ST är aktivt, tar till sig nya idéer och tillämpar dem, vilket jag inte tycker att alla fackföreningar gör. Ett exempel är satsningen på studerandeorganisationen Tria.

                                       •l•

Viktigaste frågan för facket: Just nu tycker jag att anställningstryggheten och att se till att bevara och förbättra kollektivavtalen är viktigast.

Foto: SÖREN FRÖBERG
Foto: SÖREN FRÖBERG
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA