Bild: Mostphotos

Lönen avgör om växlingen är lönsam

FÖRDJUPNING: LÖNEVÄXLING2019-02-01

Både myndighetsanställda och privatanställda har möjlighet att sätta av delar av lönen till extra pension, om arbetsgivaren medger det. Men om din månadslön är mindre än 43 300 kronor efter löneväxling förlorar du på att byta lön mot pension.

Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande försvann för några år sedan har möjligheten att sätta av extrapengar till sin tjänstepension genom så kallad löneväxling blivit intressantare. Den som gör det behöver dock hålla koll på att den allmänna pensionen inte påverkas negativt.

Arbetsgivaren betalar in avgifter till den allmänna pensionen på årsinkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp, vilket 2019 är 483 000 kronor.

Men dessutom dras en egenavgift till pension på lönen innan arbetsgivarens avgift beräknas. Därför bör du bara löneväxla lönedelar över 8,07 inkomstbasbelopp per år – 43 300 kronor i månaden – för att inte förlora i allmän pension. Hamnar du under den nivån blir alltså inbetalningarna till allmän pension under den maximala.

Det går även att växla in annat än lön till extra inbetalningar av tjänstepension.

– Man kan lösa in semesterdagar, övertidsersättning och andra avtalsförmåner, säger Svante Uhlin, pensions- och försäkringsexpert på Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR.

Tänk på detta!

Fackförbund kan sluta lokala avtal med arbetsgivaren om löneväxling. Men även utan avtal kan du göra en enskild överenskommelse om löneväxling. Tänk på att den bör vara skriftlig, att uppsägningstiden bör vara kort och att det är lönen före löneväxling som bör ligga till grund för löneökningar, avtalsförmåner och tjänstepension.

Statligt anställda kan välja placering

Extrainbetalningar av pensionspremier för myndighetsanställda ska enligt pensionsavtalet PA16 placeras i den del av tjänstepensionen som du själv väljer förvaltning för. Om du inte har gjort något val placeras pengarna hos pensionsförvaltaren Kåpan.

Du bör få mer än du avstår i lön

  • Arbetsgivaren betalar mindre i skatt på löneväxlade pengar jämfört med lön. Skillnaden på omkring 6 procent bör komma dig som anställd till godo, enligt Offentliganställdas förhandlingsråd – alltså 106 kronor i pensionspremie per löneväxlad hundralapp.
  • En statlig arbetsgivare som lägger på exakt 6 procent är Postnord, medan exempelvis Chalmers tekniska högskola lägger till 4,5 procent. På Göteborgs universitet, där runt 160 anställda löneväxlar, förblir hundralappen en hundralapp. Enligt Arbetsgivarverkets presschef Lars Andrén bestämmer de enskilda arbetsgivarna om detta. Arbetsgivarverkets inställning är dock att »skattevinsten« inte ska tillfalla den enskilde, utan gå tillbaka till verksamheten.

Procentandel av anställda på myndigheter som löneväxlar

  • 1,7% av alla anställda på myndigheter
  • 6,8% av dem som tjänar mer än 43 300 kronor i månaden

Siffrorna gäller dem som växlar lön till pension. En mindre del – 0,1 procent bland alla myndighetsanställda och 0,4 procent av dem med en månadslön över 43 300 kronor – växlar semester till pension. Statistiken gäller september 2018.

Källa: Arbetsgivarverket

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA