Det går långsamt för mycndigheter att öka tillgängligheten.
Bild: Colourbox
Det går långsamt för mycndigheter att öka tillgängligheten.

Långt kvar till målet

FÖRDJUPNING: TILLGÄNGLIGHET2012-05-09

Regeringen har slagit fast att statliga arbetsplatser har ett särskilt ansvar att genomföra funktionshinderspolitiken. Men det går trögt.

De statliga myndigheterna ska vara ett föredöme och visa vägen när det handlar om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Det finns en förordning som säger att det ska vara möjligt för alla, oavsett funktionsförmåga, att både arbeta på en myndighet och att besöka den. Vid millennieskiftet slog regeringen också fast att statsförvaltningen till 2010 skulle vara tillgänglig för alla. Så blev det inte – på vissa områden går det till och med bakåt, enligt Handisam.

Från 2012 till 2015 ska myndigheterna senast 15 mars varje år redovisa för regeringen vad man har gjort för att öka tillgängligheten. 

Toppar din arbetsplats listan?

Varje år rangordnar Handisam tillgängligheten hos alla myndigheter som har fler än tio anställda. Här är myndigheterna som toppar den senaste listan:

Myndighet Poäng (max 13)

Boverket 13

Handisam 13

Diskrimineringsombudsmannen 13

Riksdagsförvaltningen 13

Post- och telestyrelsen 13

Göteborgs universitet 12

Konkurrensverket 12

Kungliga biblioteket 12

Länsstyrelsen i Värmlands län 12

Lunds universitet 12

Talboks- och punktskriftsbiblioteket 12

Statskontoret 12

Strålsäkerhetsmyndigheten 12

Så skapas jobb

Myndigheten Handisam har ett antal råd för att skapa fler möjligheter till jobb för personer med funktionsnedsättning.

  • Engagera ledningen
  • Granska rekryteringsprocessen. Kontrollera annonser, håll fokus på kompetens hela vägen. Se över nödvändiga anpassningar först i nästa steg.
  • Genomför utbildningar
  • Ta med frågorna i det systematiska arbetsmiljöarbetet
  • Samarbeta med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
  • Erbjud praktikplatser. Praktik leder ofta vidare till anställning. Och arbetsplatser som har tagit emot en praktikant med funktionsnedsättning en gång, tenderar att göra det flera gånger.
  • Samarbeta med Samhall
  • Se möjligheter, inte hinder

De vanligaste funktionsnedsättningarna

  • Rörelsehinder (30 procent)
  • Astma/allergi/annan överkänslighet (17 procent)
  • Psykisk funktionsnedsättning (9 procent)
  •   

Vad heter det?

Funktionsnedsättning: Rekommenderad term. Betyder nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga.

Funktionshinder: Rekommenderad term. Avser den begränsning en funktionsnedsättning innebär. Exempel på funktionshinder är bristande delaktighet i arbetslivet eller i sociala relationer.

Handikapp: Socialstyrelsen avråder från denna term, och menar att den kan upplevas som stigmatiserande.

Källa: Socialstyrelsens rekommendationer för terminologi inom hälso- och sjukvård.

900 000  

Drygt 900 000 personer mellan 16 och 64 år i Sverige har någon funktionsnedsättning. Det motsvarar mer än var sjätte person. En funktionsnedsättning kan till exempel innebära att man har nedsatt syn eller hörsel, tal- eller röstproblem, rörelsehinder, allergi eller någon form av psykisk funktionsnedsättning. Man kan också ha sjukdomar som exempelvis diabetes, hjärt- och lungproblem, epilepsi eller dyslexi. Den största andelen personer med funktionsnedsättning finns bland dem som är mellan 50 och 64 år. Över en halv miljon, 57 procent, av alla personer med funktionshinder i Sverige har också en nedsatt arbetsförmåga.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA