Lång lunch gör livet längre
En macka framför datorn – eller kanske ingenting alls. När det blir stressigt på jobbet är det många som kompromissar med sin lunch. Men vi behöver ett ordentligt mål mat och en stunds paus för att må bra.
– Lunchpausen är helt enkelt friskvård, säger Jan Borg som är projektledare på Lunchfrämjandet.
Nästan hälften äter medhavd mat i lunchrummet på jobbet tre till fem dagar i veckan, visade en undersökning som Lunchfrämjandet gjorde 2009, där 560 personer mellan 18 och 65 år svarade på en webbenkät.
Näst vanligast är att äta i en lunchrestaurang eller personalrestaurang. Fler kvinnor än män tar med sig mat, fler män än kvinnor äter på restaurang.
Undersökningen visade också att den genomsnittliga lunchen är 38 minuter, något kortare för kvinnor och något längre för män. 55 procent lunchade i mindre än 30 minuter. Det är alldeles för kort, anser Jan Borg.
– Vi tycker att måltidspausen borde regleras till minst 45 minuter för att ge utrymme för såväl matro som en promenad, tupplur eller annan typ av vila.
En som framhåller vikten av en längre lunchpaus är Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hon har jämfört svenskars och fransmäns matvanor för att få svar på varför svenskar oftare drabbas av hjärtinfarkt.
– Förutom själva näringsinnehållet är tid till att sitta ner och äta i lugn och ro en viktig faktor. Och där skiljer sig fransmännens lunchvanor markant från de svenska.
Hon förklarar att en längre lunch påverkar såväl matsmältningen som ättempot. Den som äter för snabbt får ofta en kraftig blodsockerstegring, insulinfrisättning och utsöndring av stresshormoner.
– Det innebär att risken för hjärtinfarkt ökar. Om du lägger ner kniven och gaffeln ibland för att prata med sällskapet tar det längre tid att äta. Det gör att du känner mättnad fortare och får ett blodsocker i bättre balans.
Så länge äter vi
- 0-19 minuter: 9%
- 20-40 minuter: 56%
- 41-60 Minuter: 33%
- Över 60 minuter: 1%
Undersökningsfrågan lydde: »Hur lång lunch tar du i snitt per arbetsdag?«
Källa: Lunchfrämjandet/Synovate 2009.
Separat matrum ett arbetsmiljökrav
»Arbetstagare som äter medhavd mat ska ha tillgång till ett matrum eller plats i en personalrestaurang. På arbetsställen där högst fyra arbetstagare arbetar samtidigt får det i stället för matrum finnas ett avskilt matutrymme i arbetslokalen…«
(ur Arbetsmiljöverkets föreskrifter 2009:2, §105)
Matrastens längd kan styras av avtal
Någon egentlig reglering av lunchrastens längd finns inte, enligt Mariella Roman, handläggare på Arbetsmiljöverket. Däremot står det i verkets kommentarer till arbetstidslagen, att om det bara finns en rast bör den inte understiga 30 minuter. Men arbetstidslagens bestämmelser kan avtalas bort genom kollektivavtal. Vad som gäller för lunchraster hänger därför ofta ihop med kollektivavtalet på arbetsplatsen.