Promenader är både kvinnors och mäns favoritmotion.
Bild: Colourbox
Promenader är både kvinnors och mäns favoritmotion.

Lämna kontoret och jobba bättre

FÖRDJUPNING: MOTION2012-06-25

Vi mår bäst av att röra på oss minst en halvtimme om dagen. Men trots att många anställda har friskvårdstimmar och subventionerade gymkort är det svårt att få fart på alla.

Vi är byggda för rörelse. För mycket stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och värk i muskler och leder. Risken att drabbas av typ 2-diabetes, cancer eller depression ökar också.

Folkhälsoinstitutet rekommenderar 30 minuters fysisk aktivitet varje dag – åtminstone måttligt ansträngande, som en rask promenad.

Men ungefär varannan svensk motionerar för lite, enligt Folkhälsoinstitutet. Var tionde undviker fysisk aktivitet i så hög grad att myndigheten klassar dem som »en högriskgrupp«.

I arbetslivet uppmuntrar både fack och arbetsgivare till ökad fysisk aktivitet. Lokala kollektivavtal i staten innehåller ofta både friskvårdstimme och bidrag till träning i någon form.

Hur gör ni för att få fart på alla?

Lena Persson, enhetschef på Försäkringskassans kundcenter i Sundbyberg.

– Det är jättesvårt, men vi har utbildat Må bra-inspiratörer som ska inspirera till olika friskvårdsaktiviteter och förebyggande hälsoinsatser. Nyckelordet är att inspirera, inte tvinga. Jag erbjuder dem som vill att ha sitt medarbetarsamtal gående ute och det är uppskattat.

Anna Ferneman, företagshälsovården Betania.

– Man kan inte nöja sig med passiva erbjudanden om friskvårdstimme och friskvårdsbidag utan måste vara aktiv om man vill få något att hända. Det börjar i ledarskapet. Cheferna bör själva använda erbjudandena. De bör också följa upp frågan om friskvård i sina utvecklingssamtal.

Eva Ljungberg, ordförande i friskvårdsföreningen på Post- och telestyrelsen.

– Vi har två friskvårdstimmar per vecka och en ganska generös inställning till vad som kan anses vara friskvård, men vi följer naturligtvis Skatteverkets regler. Vi har haft föreläsningar och löparskola och lägger ut bilder på intranätet på aktiva kolleger som deltar i friskvårdsevenemang.

Styrketräning är också populärt.
Bild: Colourbox
Styrketräning är också populärt.
Bild: Colourbox
Lena Persson.
Lena Persson.
Anna Ferneman.
Anna Ferneman.
Eva Ljungberg.
Eva Ljungberg.

Skattefritt?

  • Arbetsgivaren får ge personalen träningskläder av mindre värde, som T-shirts och träningsoveraller, utan att behöva förmånsskatta. Däremot inte träningsskor.
  • Det är också möjligt att subventionera medlemskort på gym, simhallar eller andra motionsanläggningar. Men Skatteverket godkänner bara motionsformer »av mindre värde och enklare slag«. Subvention av »exklusiva sporter« eller »sporter som inte innebär fysisk träning« förmånsbeskattas däremot.
  • Skattebefriade: Gympa, styrketräning, bowling, racketsporter, lagidrotter, spinning, tai chi, qigong, kostrådgivning, information om stresshantering och kontorsmassage.
  • Förmånsbeskattas: Golf, segling, ridning och utförsåkning.
  •  

Kvinnornas och männens favoritmotion

Kvinnor:

  1. 1. Promenader
  2. 2. Gympa
  3. 3. Styrketräning
  4. 4. Joggning
  5. 5. Power walk
  6. 6. Cykel
  7. 7. Simning
  8. 8. Dans
  9. 9. Stavgång
  10. 10. Spinning

Män:

  1. 1. Promenader
  2. 2. Styrketräning
  3. 3. Joggning
  4. 4. Cykel
  5. 5. Fotboll
  6. 6. Simning
  7. 7. Innebandy
  8. 8. Gympa
  9. 9. Längdskidor
  10. 10. Golf

Källa: Riksidrottsförbundet

Svenskarna rör på sig allt mer

Andel som motionerar mer än två gånger per vecka:

  • 1998 - 37%
  • 2001 - 41%
  • 2004 - 48%
  • 2007 - 45%
  • 2010 - 47%

Andel som motionerar mindre än tre gånger per månad:

  • 1998 - 21%
  • 2001 - 19%
  • 2004 - 15%
  • 2007 - 18%
  • 2010 - 15%

 

Motion innebär att vara fysiskt aktiv minst 20 minuter per tillfälle.
Källa: Riksidrottsförbundet.

2332 kronor

 

2332 kronor lägger svensken i genomsnitt varje år på idrottsutrustning och motionsavgifter.
 
Källa: Riksidrottsförbundet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA