Lämna kontoret och jobba bättre
Vi mår bäst av att röra på oss minst en halvtimme om dagen. Men trots att många anställda har friskvårdstimmar och subventionerade gymkort är det svårt att få fart på alla.
Vi är byggda för rörelse. För mycket stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och värk i muskler och leder. Risken att drabbas av typ 2-diabetes, cancer eller depression ökar också.
Folkhälsoinstitutet rekommenderar 30 minuters fysisk aktivitet varje dag – åtminstone måttligt ansträngande, som en rask promenad.
Men ungefär varannan svensk motionerar för lite, enligt Folkhälsoinstitutet. Var tionde undviker fysisk aktivitet i så hög grad att myndigheten klassar dem som »en högriskgrupp«.
I arbetslivet uppmuntrar både fack och arbetsgivare till ökad fysisk aktivitet. Lokala kollektivavtal i staten innehåller ofta både friskvårdstimme och bidrag till träning i någon form.
Hur gör ni för att få fart på alla?
Lena Persson, enhetschef på Försäkringskassans kundcenter i Sundbyberg.
– Det är jättesvårt, men vi har utbildat Må bra-inspiratörer som ska inspirera till olika friskvårdsaktiviteter och förebyggande hälsoinsatser. Nyckelordet är att inspirera, inte tvinga. Jag erbjuder dem som vill att ha sitt medarbetarsamtal gående ute och det är uppskattat.
Anna Ferneman, företagshälsovården Betania.
– Man kan inte nöja sig med passiva erbjudanden om friskvårdstimme och friskvårdsbidag utan måste vara aktiv om man vill få något att hända. Det börjar i ledarskapet. Cheferna bör själva använda erbjudandena. De bör också följa upp frågan om friskvård i sina utvecklingssamtal.
Eva Ljungberg, ordförande i friskvårdsföreningen på Post- och telestyrelsen.
– Vi har två friskvårdstimmar per vecka och en ganska generös inställning till vad som kan anses vara friskvård, men vi följer naturligtvis Skatteverkets regler. Vi har haft föreläsningar och löparskola och lägger ut bilder på intranätet på aktiva kolleger som deltar i friskvårdsevenemang.
Skattefritt?
- Arbetsgivaren får ge personalen träningskläder av mindre värde, som T-shirts och träningsoveraller, utan att behöva förmånsskatta. Däremot inte träningsskor.
- Det är också möjligt att subventionera medlemskort på gym, simhallar eller andra motionsanläggningar. Men Skatteverket godkänner bara motionsformer »av mindre värde och enklare slag«. Subvention av »exklusiva sporter« eller »sporter som inte innebär fysisk träning« förmånsbeskattas däremot.
- Skattebefriade: Gympa, styrketräning, bowling, racketsporter, lagidrotter, spinning, tai chi, qigong, kostrådgivning, information om stresshantering och kontorsmassage.
- Förmånsbeskattas: Golf, segling, ridning och utförsåkning.
Kvinnornas och männens favoritmotion
Kvinnor:
- 1. Promenader
- 2. Gympa
- 3. Styrketräning
- 4. Joggning
- 5. Power walk
- 6. Cykel
- 7. Simning
- 8. Dans
- 9. Stavgång
- 10. Spinning
Män:
- 1. Promenader
- 2. Styrketräning
- 3. Joggning
- 4. Cykel
- 5. Fotboll
- 6. Simning
- 7. Innebandy
- 8. Gympa
- 9. Längdskidor
- 10. Golf
Källa: Riksidrottsförbundet
Svenskarna rör på sig allt mer
Andel som motionerar mer än två gånger per vecka:
- 1998 - 37%
- 2001 - 41%
- 2004 - 48%
- 2007 - 45%
- 2010 - 47%
Andel som motionerar mindre än tre gånger per månad:
- 1998 - 21%
- 2001 - 19%
- 2004 - 15%
- 2007 - 18%
- 2010 - 15%
2332 kronor