Varannan helg splar ST-medlemmen Bodil Svensson från gotländska Slite spelet Warhammer med hembyggda figurer.
Bild: Stig Hammarstedt
Varannan helg splar ST-medlemmen Bodil Svensson från gotländska Slite spelet Warhammer med hembyggda figurer.

Lajv och manga spelar roll i Bodils liv

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-12-15

Bodil Svensson arbetar som handläggare på Transportstyrelsen, men sin fritid fyller hon med rollspel, japanska serier, strategispel och vampyr-lajv.

Av:  Joel Tunström

Hur väcktes din nyfikenhet på rollspel?

– Det var på medeltidsveckan i Visby. Första gången jag var där var jag tolv år. Jag tyckte om att klä ut mig. Sedan började jag läsa fantasyböcker och för fem år sedan också spela rollspel. Nu är vi fyra personer, två killar och två tjejer, som träffas varje söndag och spelar hela dagen.

Kan du förklara för en oinvigd vad rollspel är för något?

– Det är en improviserad verbal teater utan publik. Man spelar en karaktär man skapat själv. Det finns inget manus, utan man reagerar på olika situationer som en spelledare hittat på i förväg. Levande rollspel, så kallade lajv, liknar mer vanlig teater, man ser ut som den man spelar och agerar utifrån sin karaktärs perspektiv. En gång spelade jag en vampyr. Hon var inte alls som andra vampyrer, hon var jätteglad, som ett solljus när hon kom in i ett rum!

Vad är det med rollspel du gillar?

– Umgänget och att tänka sig in i olika människors synvinklar.

Du målar små figurer också, berätta om det!

– De hör till spelet Warhammer. Det är ett slags avancerad form av strategispel, ungefär som spelet Risk. Man för krig med figurer man satt ihop och målat själv i en terräng. Jag är med i en spelförening som heter Anvil, där vi spelar Warhammer varannan lördag.

Vilka reaktioner på dina intressen har du fått?

– Vissa kollegor har barn som spelar och då kan de fråga om råd om det är ”säkert att hålla på med sånt där?” Jag brukar tipsa dem om Warhammer, det är jättekreativt och socialt att hålla på med.

Du har väldigt mycket mangaserier och animé – japanska animerade filmer.

– Ja, jag håller på med ”cosplay”. Det betyder att man syr upp kläder, och klär ut sig till sin favoritaniméfigur och övar in poser som är karaktäristiska för figuren och sedan fotograferar man det. Det är otroligt roligt, och gulligt, att få någon att se ut exakt som en seriefigur. Jag är utbildad i textilt modeskapande så jag gillar att sy och att fota, men jag brukar inte själv klä ut mig. Det här är jättestort i Japan.

Allt det här verkar ligga långt från vardagen på Transportstyrelsen.

– Skojar du! Men jag kan ha nytta av jobbet i kundtjänst när jag spelar rollspel. Jag har lärt mig hur olika folk kan reagera på en och samma sak. ”Hur skulle min karaktär reagera på detta”, kan jag tänka.

Finns det någon nackdel med att ha de här intressena?

– Att alla saker tar sådan plats. Jag har hundratals serieböcker, en hylla med Warhammergrejer och en garderob full med tyger och min symaskin.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA