Kvinnor frånåkta efter 50
På SMHI har parterna gemensamt kartlagt löneskillnader. Klart är att kvinnor i medelåldern ”tappar” i lön jämfört med sina manliga arbetskamrater.
Att få varje arbetsuppgift riktigt värderad lär dröja, menar Lars Hedin, ST-SMHI. Det är ett svårt och stort arbete som tar lång tid.
– Frågan är om man någonsin kan åstadkomma en riktig arbetsvärdering. Det beror på hur mycket resurser man kan lägga ner på det och resurser är inte något som ökat på de statliga myndigheterna, konstaterar han.
Samtidigt finns ett krav bland ST-medlemmar och övriga anställda att få veta vad man är lönesatt för och varför.
Lars Hedin har flera års erfarenhet av det partsgemensamma arbetet på SMHI. Samverkansprocessen mellan fack och arbetsgivare startade 1994 och lönekriterier har man diskuterat i flera år.
– Vi försöker också få medarbetarna att ta ett större ansvar för verksamheten i stort. Men då måste också vi i facket vara beredda att släppa mer makt till individerna.
Parterna försöker nu få fram instrument för hur de anställda ska kunna delta mer i verksamhetsplaneringen.
För att få fram en gemensam värdegrund för SMHI har både chefer och medarbetare besvarat och diskuterat värderingsfrågor på chefsseminarier respektive arbetsplatsträffar.
Man kom bland annat fram till att drivkraft, flexibilitet, kommunikativ förmåga och social förmåga är egenskaper som ska värdesättas på SMHI.
Det partsgemensamma arbetet sker gruppvis i olika frågor: löner, arbetsmiljö, jämställdhet och kompetensutveckling. Idag har man kommit så långt att löneskillnaderna kartlagts.
Arbetsuppgifterna har delats in så att man fått fram 14 grupperingar av personalen, lönespridning och löneskillnader mellan män och kvinnor inom varje gruppering.
Bland annat visar detta att kvinnor, har haft ungefär samma lön som män från det de börjat på SMHI och upp till 45–50 års ålder. Därefter har de ”tappat” i lön.
Nästa steg är att cheferna granskar ifall de stora löneskillnaderna är sakliga eller osakliga, fortsätter Lars Hedin. Hittar vi osakliga löneskillnader kostar det att rätta till dem.
Som alltid styr det ekonomiska utrymmet och det gäller för parterna att kunna enas om vilka åtgärder som är viktigast.
Inför de lokala förhandlingarna finns en lönepolicy och parterna håller nu på med löneanalys och en första arbetsvärdering. Enligt handlingsplanen är strävan att nå en könsneutral lönesättning.
Förhandlingarna sker på traditionellt vis. Att låta var och en förhandla om individuella löner, nej, det tror inte Lars Hedin att tiden är mogen för än.