»Kunskapen om korruption på myndigheter är väldigt dålig«
En ST Press-enkät till tolv myndigheter visar att de flesta har riktlinjer och gör riskanalyser om korruption. Men Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor anser ändå att svenska myndigheter har mycket dålig kunskap om korruption.
För sex år sedan granskade Riksrevisionen beredskapen mot korruption hos bland andra Banverket, Migrationsverket, Systembolaget och Apoteket. Man konstaterade att det var få myndigheter och bolag som hade ett tillräckligt skydd och som gjort riskanalyser.
Oklart vem som är ansvarig
Hur ser det ut i dag? ST Press har gjort en enkätundersökning där tolv myndigheter fick svara på frågor om riktlinjer, rapporteringssystem, utbildning för nyanställda och om riskanalyser för mutor och korruption.
Under rundringningen blev det tydligt att det på samtliga tillfrågade myndigheter var oklart vem som ansvarade för dessa frågor och vem som var rätt person att svara på enkäten.
När enkätsvaren kom in visade de dock en positiv bild: de flesta myndigheter har riktlinjer, rutiner och gör riskanalyser för mutor och korruption.
Men när Torbjörn Lindhe, kanslichef på Institutet mot mutor, får ta del av svaren är han skeptisk till enkätresultatet.
– Min erfarenhet är att kunskapen på myndigheter om vad som faktiskt kan betraktas som muta eller otillbörlig belöning för tjänsteutövningen är väldigt dålig, säger han.
Dagligen ringer företrädare för kommunal och statlig verksamhet till Torbjörn Lindhe för att få råd. En vanlig fråga är om man som tjänsteman får tacka ja till studie- och konferensresor som man blivit inbjuden till, något som man som chef borde ha kunskap om, menar han.
Bristfälliga riskanalyser
Ofta är även riskanalyserna och riktlinjerna bristfälliga, säger Torbjörn Lindhe. Det är vanligt att myndigheterna har allmänna riktlinjer utan en direkt koppling till specifika verksamheter. Sannolikt är det ovanligt att avdelningar rapporterar direkt till generaldirektören och att styrelsen följer upp riktlinjer och riskanalyser.
– Det är ytterst sällan personal vet hur man rapporterar eller går till väga om man misstänker oegentligheter, säger Torbjörn Lindhe.
MUTA OCH BESTICKNING
- Mutbrott: en arbetstagare tar emot eller begär muta eller annan otillbörlig belöning för sin tjänsteutövning, för sin egen eller annans vinning.
- Bestickning: lämna gåva eller löfte om gåva till en person som arbetar på ett företag, organisation eller myndighet, för att få ekonomiska eller andra fördelar.