Kunskap krävs för att hitta rätt hjälpmedel

KOLL PÅ: ERGONOMI2014-12-09

Belastningsskador är ett av de största arbetsmiljöproblemen. Därför finns i dag mängder av ergonomiska hjälpmedel som ska förebygga värk, skador och sjukdomar. Men du måste veta hur du använder dem för att de ska vara till någon hjälp.

Av:  Ingegerd Rönnberg,  Elin Ekselius

Numera slåss många leverantörer om att sälja ergonomiska hjälpmedel till kontorspersonal. Det finns centrerade styrdon, delbara tangentbord, reflexfria bildskärmar, trådlösa headset, underarmsstöd, svank- och ländryggsstöd – och givetvis reglerbara kontorsstolar och arbetsbord, som det är störst efterfrågan på.

– Kvaliteten på produkterna varierar. För att hitta rätt är det bra med kunskap om ergonomi. Och du behöver veta dina egna behov, säger Annette Gustafsson, ergonom och fysioterapeut på Previa företagshälsovård.

Hon tycker att arbetsgivare generellt sett är generösa med ergonomiska hjälpmedel.

– Men sedan är det upp till individen att använda dem rätt. Därför tittar jag inte bara på arbetsutrustning utan även på arbetsteknik när jag gör arbetsplatsbesök.

Kontorsanställda har ofta problem med värk i rygg, armar och skuldror för att de sitter fel och spänner musklerna, inte sällan på grund av synbesvär.

Ruth Carlsson, som är ergonom på Arbetsmiljöverket, tycker att det är bra att anställda får tillgång till ergonomiska hjälpmedel, men menar att det inte räcker:

– Arbetet måste organiseras så att det ger omväxling. Medarbetare bör också stimuleras att stå och arbeta. För mycket stillasittande innebär risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Bild: Thinkstock

Så ska det vara...

  • Belysningen
Är arbetsplatsen för mörk blir man trött. Allmänbelysningen ska vara god. Solen ska varken lysa i ansiktet eller på datorskärmen.
  • Tangentbordet
Tangentbordet bör vara tunt – max tre centimeter från bordet till tangenterna A och S – för att undvika skadliga handledsrörelser. Handlovsstöd kan användas om tangentbordet är för högt.
  • Skärmen
Ställ in bildskärmen så att den är i rätt höjd. Övre delen ska vara i ögonhöjd. Bildskärmar ska vara reflex- och flimmerfria.
  • Datormusen
Håll musen så rakt framför dig som möjligt. Om du använder en ergonomisk mus med pekdon placeras den mitt framför magen. Då undviker du att armarna hamnar
i spända lägen långt från kroppen.
  • Underarmarna
Vila underarmarna – mot bordet eller mot ett underarmsstöd.
  • Bordet
Bordet ska vara höj- och sänkbart. Djupet bör vara minst 80 centimeter om du arbetar med en platt bildskärm.
  • Stolen
Den ska vara stabil, vridbar och du ska kunna reglera sitthöjd och sittdjup. Gungfunktion hjälper dig att variera sittställningen. Också armstöden bör vara justerbara.
  • Fötterna
Håll dem stadigt på golvet eller köp in ett fotstöd att vila dem på.

Tänk också på att...

  • …byta ställning ibland. Luta dig tillbaka, sätt dig rakare, ställ dig upp! Ta en paus då och då, gå ett varv i rummet.
  • …använda »fel« hand för några arbetsuppgifter. Låt den andra handen vila.

Rena grekiskan

Ordet ergonomi kommer från grekiskans ergon, som betyder arbete, och nomos som betyder lag. Begreppet ergonomi är läran om människor i arbete, och det används
för samspelet mellan människan och arbetsredskapen. Termen började användas på 1950-talet.

Musarm inget nytt

Redan på 1700-talet drog skrivare och notarier på sig det som nu kallas musarm. Anspänningen att räkna och skriva rätt, den sittande ställningen och den oupphörliga handrörelsen i samma riktning gav dem värk i armar och skuldror.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA