Annons:

Kraftig ökning av självmord och självmordshot

FÖRDJUPNING: KRONOFOGDEN2008-04-01

På fem år har antalet fall av självmordshot och självmord ökat från 27 till 100 inom Kronofogdemyndigheten och Skatteverket. Kamratstöd och samarbete med andra myndigheter är viktigt för att kunna hantera situationen.

Av:  Torbjörn Svenson

– Kronofogdemyndigheten tar hot om självmord på väldigt stort allvar, understryker Cristian Svensson, säkerhetsrådgivare på Kronofogdemyndighetens västra indrivningsavdelning.

1994 blev två personer från Kronofogdemyndigheten i Värnamo mördade då de skulle lämna en delgivning. Sedan dess har man tillsatt en central säkerhetsorganisation med uppgift att stötta dem som drabbas av hot. Det finns också en intern organisation på varje avdelning med särskilt utbildad personal som ska ta hand om dem som blir utsatta. Utöver detta har man också tillgång till extern psykologhjälp från Previa.

Sedan några år tillbaka för man statistik över antalet incidenter. Från 27 fall 2002 har antalet självmordshot och självmord ökat till 100 fall 2007 inom Kronofogdemyndigheten och Skatteverket i hela landet.

– Vi vill att alla hot ska anmälas, för att få en klar bild över läget, men uppgifterna kan skilja mellan olika regioner beroende på hur aktiv man är att rapportera. På Västra indrivningsavdelningen har självmordshoten ökat mest, från 16 fall 2005 till 25 fall 2007, menar Cristian Svensson.

Hur många av hoten som verkligen leder till självmord är svårt att veta. Mörkertalet kan vara stort. Kronofogdemyndigheten får inte alltid någon återkoppling från socialförvaltningen. Ett bra samarbete med Försäkringskassan, polisen och socialförvaltningen är viktigt för att underlätta arbetet och minska hotbilden, menar han.

Anders Hole, huvudskyddsombud på Västra indrivningsavdelningen, tycker den interna krishanteringen fungerar bra.

– Om någon får problem med självmordshot tar man tag i det direkt på handläggarnivå i teamen. Därför är det inte många som behöver använda Previas psykologhjälp, förklarar han.                  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA