Många längtar efter semestern.
Bild: Getty Images.
Många längtar efter semestern.

Semester – så funkar det

KORT OM: SEMESTER2019-03-22

När våren kommer börjar sommarledigheten hägra och på många arbetsplatser pågår planeringen för fullt. Här är fem punkter att hålla koll på.

  1. FYRA I RAD. Om inget annat bestämts i avtal har du rätt till minst fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni–augusti. Arbetsgivaren bestämmer dock när dessa fyra veckor får tas ut inom perioden.
  2. ÄVEN SJUKSKRIVNINGSDAGAR RÄKNAS. Du tjänar in till semester även när du är sjukskriven, fullt ut i upp till 180 dagar. Om du blir sjuk under en semester har du rätt att avbryta semestern och i stället vara sjukskriven.
  3. MER I PLÅNBOKEN. Under semesterdagar betalar arbetsgivaren ett tillägg till lönen, semestertillägg. På myndigheterna ger det 0,44 procent av månadslönen per semesterdag, plus en del för eventuella rörliga lönetillägg. Den som har en månadslön på 30 000 kronor får 132 kronor per dag. I STs avtal med Almega är motsvarande påslag 0,8 procent.
  4. ÄLDRE FÅR LÄNGRE LEDIGHET. Semesterlagen anger en miniminivå – det går att avtala om längre semester i kollektivavtal. Avtalet för myndigheterna ger statligt anställda minst 28 dagar. Den som fyllt 30 år får 31 dagar och de över 40 får 35. Affärsverksavtalet ger anställda som fyllt 40 år 34 dagars semester och i övrigt samma antal som på myndigheterna. Privatanställda som omfattas av STs avtal med Almega inom branscherna kommunikation, spårtrafik, järnvägsinfrastruktur och utbildningsföretag har endast 25 dagars semester. På den privata sidan kan det dock finnas lokala avtal som ger fler semesterdagar. Många växlar också lön till semesterdagar.
  5. DET GÅR ATT SPARA DAGAR. Om du har rätt till fler än 20 semesterdagar kan du spara överskjutande dagar till ett senare år. Myndighetsanställda får spara maximalt 30 dagar.

Saco-medlemmar fick ”Piggelinpeng”

När Saco-S 2010 skrev på ett löneavtal på myndighetsområdet som gällde tills vidare, utan slutdatum, fick deras medlemmar ett något högre semestertillägg. För många handlade det om ungefär tio kronor per dag, vilket motsvarar priset på en Piggelinglass. På förhandlarjargong kom tillägget därför att kallas Piggelinpeng.

LO drev fram balkongtillägget

I förhandlingar inför 1988 års verkstadsavtal hävdade Metalls tidigare ordförande Leif ”Blomman” Blomberg att LO-medlemmarna av ekonomiska skäl måste tillbringa semestern på balkongen. Resultatet blev ”balkongtillägget”, som garanterar en lägstanivå på semesterlönen.

Latinska rötter

Ordet semester kommer från latinets semestris, som är en sammansättning av orden för sex och månader. Så lång brukar ju ledigheten inte bli, och i många språk betyder ”semester” termin.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA