Jämställdhet viktigt för föräldralediga

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2007-03-27

Namn: Hans Fagerlin
Ålder: 37 år
Bostad: Bostadsrätt i Lerum utanför Göteborg
Familj: Sambon Kia och sonen Noel, 2 år
Yrke och arbetsplats: Beslutsfattare på Migrationsverket i Göteborg
Månadslön: 28 700 kronor

Arbetsuppgifter: Jag utreder och fattar beslut i asylärenden. Jag är också ansvarig för informationen om de länder jag bevakar, i första hand Mellanöstern. Arbetet innebär mycket förenklat att jag tar emot ett ärende, läser in mig på det och på relevant landinformation och praxis. Därefter träffar jag sökande och dennes biträde för en muntlig genomgång. Målsättningen är att vi därefter ska kunna fatta beslut i ärendet.

Vi är två personer närvarande på de allra flesta utredningar och vi är alltid två om beslutet. Sedan migrationsdomstolarna inrättades dit de asylsökande kan överklaga besluten, tycker jag att arbetet fungerar bättre. Vi kan inte längre gömma oss bakom dunkla motiveringar och hela förfarandet har blivit mer öppet. Fortfarande finns det dock mycket som kan bli bättre, såsom att praxis behöver bli mer enhetligt.

                                             •l•

Fritid: Jag umgås med min familj, spelar innebandy ett par gånger i veckan och kollar fotboll – blåvitt förstås. Jag försöker också hinna umgås med mina vänner.

                                             •l•

Det bästa med jobbet: Det är spännande att få tid och möjlighet att sätta sig in i situationen i andra länder på arbetstid. Internationell politik och mänskliga rättigheter är vad jag tycker är allra mest intressant.

                                             •l•

Det vill jag förändra i jobbet: Arbetsmiljön behöver bli lugnare. Vi har alldeles för höga produktionskrav och skulle behöva mer tid för varje ärende. Efter övergången till den nya processordningen med migrationsdomstolar har det varit väldigt turbulent. Många anställda gick över till domstolarna och strömmen av nya asylsökande har ökat kraftigt.

                                             •l•

Därför är jag med i ST: Många av de kollegor som jag har förtroende för är med i ST. Jag var först med i Saco, men var missnöjd med hur de arbetade. Jag har varit väldigt nöjd med ST sedan jag bytte förbund.

                                             •l•

Viktigaste frågan för facket: Arbetsmiljön, tryggheten och jämställdheten. Man märker hur viktiga jämställdhetsfrågorna är när man är föräldraledig. Det känns irriterande att man förlorar arbetsmässigt på att vara hemma. Något som även männen får känna av.

Hans Fagerlin.<br>Foto: MARIE HEDBERG
Hans Fagerlin.<br>Foto: MARIE HEDBERG

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA