Annons:

Jenny Lilja tycker att omställningen till att jobba hemifrån på heltid nästan uteslutande varit positiv. Men hon kan sakna det avslappnade umgänget med kollegerna på arbetsplatsen, säger hon.
Bild: Hanna Franzén
Jenny Lilja tycker att omställningen till att jobba hemifrån på heltid nästan uteslutande varit positiv. Men hon kan sakna det avslappnade umgänget med kollegerna på arbetsplatsen, säger hon.

Många ser fördelar med hemarbete

INTERVJUER: DISTANSARBETE2021-03-30

Att fortsätta jobba på distans även efter pandemin lockar många. Men flera av de ST-medlemmar Publikt talat med saknar gemenskapen på kontoret – och den fysiska arbetsmiljön på hemarbetsplatsen kan vara ett problem.

Det finns så mycket som är sorgligt och dåligt med den här pandemin. Men samtidigt har mycket i mitt liv blivit bättre av att jag nu har fått möjligheten att jobba på distans”, säger Jenny Lilja som likt hundratusentals andra anställda fick flytta hem arbetet förra våren.

Hon arbetar som kommunikatör och grafisk formgivare på Boverket i Karlskrona och hade redan innan pandemin jobbat hemifrån till viss del. Omställningen till att göra det på heltid har nästan uteslutande varit positiv, tycker hon, och i framtiden hoppas hon kunna fortsätta distansarbeta i stor utsträckning.

– En del har upplevt att det har varit jobbigt och det har jag full förståelse för. Men för mig har det varit väldigt skönt, jag får mycket gjort och blir inte störd. Jag slipper logistik och kan använda lunchrasten till träning, eller handla i livsmedelsbutiken och lösa middagen för hela familjen, säger Jenny Lilja.

Hennes arbetsgivare såg tidigt till att hon och de andra anställda på Boverket fick hem den utrustning de behövde för att kunna utföra sitt arbete hemifrån. All personal fick också en extra utbetalning på 5 000 kronor som de kunde använda till att förbättra sin hemarbetsplats. Jenny Lilja valde att lägga pengarna på ett ordentligt skrivbord.

– Allting har verkligen fungerat supersmidigt för oss, säger hon.

Jenny Liljas arbetsuppgifter har lämpat sig väl för hemarbete. Möten och samarbete med kolleger tycker hon fungerar lika bra på distans.

– All tid för logistik mellan möten har försvunnit och frigjort en hel del tid. I vanliga fall skulle man ta sig bort till ett mötesrum, kanske flera våningar bort, och även hinna gå förbi kaffeautomaten.

I hennes arbetsgrupp diskuteras kontinuerligt vad som kan förbättras i form av rutiner och arbetssätt. Till exempel är de noga med avbrott för rörelse under videomöten.

Det sociala upplever Jenny Lilja inte heller som något större problem. Hennes sambo jobbar också hemifrån och de kan äta lunch och småprata under dagen. På kvällarna har hon fritidsintressen som har gått att upprätthålla trots pandemin.

– Däremot kan jag sakna det avslappnade umgänget med kolleger som sker mellan möten. Snacket på kafferasten eller på promenad tillsammans på lunchen, även om vi är riktigt bra på att emellanåt ta några inledande minuter av videomötestiden till att bara prata och skoja ihop.

Något Jenny Lilja funderat på är hur mötesrutinerna kommer att se ut i framtiden, om några kolleger är på kontoret och andra sitter hemma.

– Det blir ofta svårt med möten där en grupp är på plats på kontoret och några sitter på distans. Kanske kommer alla ändå att behöva sätta sig i varsitt rum med sin dator för att det ska bli en bra kvalitet på mötet, och vad är då poängen med att trängas i kollektivtrafiken för att komma in till jobbet?

Själv hoppas hon på att få fortsätta jobba hemifrån åtminstone på halvtid även när pandemin är över. Mer än så har hon svårt att se att arbetsgivaren skulle tycka var rimligt.

– Men än så länge har vi inte diskuterat återgång, fysisk närvaro eller hur det skulle kunna bli.

Ända sedan pandemins början har dess påverkan på det framtida arbetslivet diskuterats. Experter har förutspått minskat resande, fler videomöten och mer hemarbete.

Bland dem som jobbat hemifrån tycks en stor majoritet vara positiva till omställningen, enligt en undersökning från TCO. Sjuttio procent av dem som flyttat hem arbetet svarar att de trivts bra med det. Nio av tio vill gärna fortsätta arbeta hemifrån åtminstone någon dag i veckan.

I en undersökning som ST gjort bland förbundets medlemmar svarar 84 procent att de gillar att jobba hemma. Minskad restid och möjlighet att arbeta mer fokuserat utan avbrott lyfts fram som några av fördelarna, medan bristande tillgång till kolleger är den största nackdelen, enligt de svarande ST-medlemmarna.

ST konstaterar i sin rapport också att medlemmarna verkar uppleva mindre stress när de jobbar hemifrån, jämfört med på arbetsplatsen.

Även bland många arbetsgivare verkar det finnas en belåtenhet med hur hemarbetet fungerat. Nyligen meddelade musikströmningsjätten Spotify att företagets anställda framöver kommer att få arbeta var de vill. Enligt Spotify har medarbetarna blivit mer produktiva under pandemin, och ledningen säger sig vara övertygad om att de anställda är effektivast där de själva föredrar att arbeta. Därför ska de anställda få hjälp att ordna en bra arbetsmiljö på valfri plats. Det hoppas företaget också ska göra det möjligt att rekrytera bredare och bli mer inkluderande.

Flera andra arbetsgivare, som Facebook och mjukvaruföretaget Salesforce, har också gått samma väg.

Enligt de ST-medlemmar som Publikt talat med om deras syn på distansarbetet ska även flera statliga myndigheter ha antytt att arbetslivet kommer att se annorlunda ut efter pandemin. Men några långsiktiga beslut om nya arbetssätt har ännu inte fattats.

”Det blir mer flexibelt och jag får några extra timmar vilket gör att jag hinner träna varje dag.”

Christina Pettersson

Christina Pettersson, handläggare på Skatteverket i Skövde, hoppas att möjligheten att jobba hemifrån ska finnas kvar även efter pandemin. Att slippa pendla de totalt två timmarna fram och tillbaka till jobbet varje dag har varit en stor lättnad för henne och inneburit ett värdefullt lyft i vardagen.

– Det blir mer flexibelt och jag får några extra timmar vilket gör att jag hinner träna varje dag, så det här har varit väldigt bra för min hälsa, säger hon.

Stödet från arbetsgivaren tycker Christina Pettersson har varit bra. Hon har utrymme för ordentliga kontorsmöbler hemma och säger att det har blivit lättare att koncentrera sig. Och när hon behöver en paus kan hon gå rakt ut i skogen tillsammans med hunden.

Samtidigt saknar hon det sociala utbytet med kollegerna mycket och längtar efter att få umgås på kontoret.

– Video ersätter inte helt det man får ut av att träffas på riktigt, säger Christina Pettersson.

I TCOs undersökning bland tjänstemän som jobbat hemma under pandemin svarar åtta av tio att de saknar det sociala samspelet. Var fjärde tycker också att det har blivit svårare att avgränsa arbetet till normala arbetstider.

Även den fysiska arbetsmiljön i hemmet är ett problem för många. En fjärdedel av de svarande i TCO-undersökningen uppger att de har fått bekymmer med rygg, axlar eller nacke som de inte haft tidigare. Det har drabbat Jörgen Rosberg, inspektör på Kemikalieinspektionen i Stockholm.

– På jobbet har vi en jättebra kontorsmiljö, med alla hjälpmedel man kan tänkas behöva. Men hemma ser det helt annorlunda ut. När man skickar hem folk till sina bostäder kastar man också arbetsmiljön tillbaka trettio år, säger han.

Hemma saknar Jörgen Rosberg ett ordentligt skrivbord. Därför har han antingen suttit vid köksbordet med sin laptop eller stått vid ett hemmabyggt ståbord som består av ett barnskrivbord och ett gammalt lexikon.

– Jag kände rätt snabbt att det här inte var någon bra arbetsmiljö för mig. Jag började få ont i ryggen och har haft kontinuerlig ryggsmärta sedan i höstas.

Bild: Liselotte van der Meijs

”Om jag ska jobba hemma på heltid, då måste arbetsgivaren se till att det finns en schyst arbetsplats där, tycker jag.”

Jörgen Rosberg

Efter en skyddsrond i hemmet konstaterades att Jörgen Rosberg behövde ett höj- och sänkbart skrivbord, vilket beviljades av myndighetens HR-avdelning. Men kort därefter kom ett nytt beslut där Jörgen Rosberg nekades bordet på grund av ett internt beslut om att inte dubblera utrustning.

I stället blev Jörgen Rosberg erbjuden ett mindre, mycket enklare bord som går att ställa ovanpå ett skrivbord. Men det hjälper honom inte, eftersom han saknar ett skrivbord att ställa det på. Nu åker han i stället in till kontoret tre dagar i veckan för att avlasta ryggen.

– Jag är tvungen att åka kollektivt för att komma till jobbet, mitt under pandemin. Det känns inte alls bra, säger han.

Egentligen uppskattar Jörgen Rosberg flexibiliteten i hemarbetet och han skulle kunna tänka sig att jobba hemifrån några dagar i veckan även efter pandemin. Men först tycker han att arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön behöver bli mycket tydligare.

– Visst kan man tänka att arbetsgivaren är schyst som låter mig jobba hemma och att man då kanske kan fixa sin egen arbetsplats. Men är det rätt, och var går i så fall den gränsen? Vid en, två eller tre dagar? Om jag ska jobba hemma på heltid, då måste arbetsgivaren se till att det finns en schyst arbetsplats där, tycker jag.

”Jag har ett väldigt stort behov av socialt utbyte och att få träffa mina kolleger och prata. Så i början var det väldigt tufft.”

Marta Fröberg

För Marta Fröberg, handläggare på Försäkringskassan i Sundsvall, har inte arbetsmiljön varit något problem. Däremot har det varit svårt att vänja sig vid att sitta hemma ensam. Hon har jobbat hemifrån sedan i höstas och trivdes inte alls under de inledande månaderna.

– Jag har ett väldigt stort behov av socialt utbyte och att få träffa mina kolleger och prata. Så i början var det väldigt tufft, säger hon.

Men efter ett tag kunde Marta Fröberg komma in bättre i den nya rutinen och hittade strategier som gjorde att situationen inte kändes lika tung.

– Nu är jag mer aktiv själv och försöker ringa upp mina kolleger då och då. Den möjligheten finns ju ändå. Dels för att få hjälp med arbetsuppgifter, dels bara för att prata lite och stämma av hur man mår. Det ersätter inte det som fanns på kontoret, men har gjort att allting känns lite lättare för mig.

Med tiden har Marta Fröberg också upptäckt några av fördelarna med att jobba hemma. Hon har fått mer tid med sin familj och upplever att hon blivit mer aktiv.

I framtiden skulle hon gärna ha möjlighet att kombinera arbete hemma och på kontoret.

– Jag har funderat en hel del på hur jag skulle vilja ha det. I början var jag mycket emot att sitta hemma, men nu kan jag se det positiva i det. Jag tänker att man skulle kunna åka in till jobbet ett par gånger i veckan för att ha möten på plats och behålla sammanhållningen, men samtidigt ha kvar fördelarna som finns med att jobba hemma.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA