Ingen har fått ned Lottis arm i bordet

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-11-23

Lotti Carlgren är möbelsnickare och jobbar som utställningstekniker på Riksutställningar i Visby. Men hon är också aktuell som medarrangör av armbrytningstävlingar för tjejer i Visby.    

Hur länge har du arbetat på Riksutställningar?

– Jag hör inte till dem som flyttade med från Stockholm
när Riksutställningar utlokaliserades hit 2008. Men jag blev jätteglad när jag fick ett jobb i Visby. Jag arbetade på ett möbelsnickeri då, och har tidigare
jobbat med filminspelningar, så det passade som hand i handske. Nu bygger och reser jag med utställningar runt om i Sverige.

Hur kom du in på det här med att bryta folks armar?

– Det var för fyra–fem år sedan som jag och min pappa var ute och gick i Visby på den årliga Kulturnatten. Vi hörde en massa stoj och tjim från Fornsalen och gick in och tittade. Då var det armbrytning för tjejer och folk var som alldeles galna. Det gick inte att anmäla sig på plats, men jag kände att »nästa år, då ska jag vara med«.

Hur kom det sig att du blev så tänd?

– Till en del tror jag det berodde på att det var en sådan adrenalinkick bara att vara i det där rummet. Sedan har jag aldrig varit någon sportig tjej direkt, men jag har alltid varit stark. Så jag tänkte att jag kunde vara bra på armbrytning. Och det kan ju vara kul att ägna sig åt en sport där man har en chans.

Hur gick det när du hade anmält dig året efter?

– Då var det lagtävling, så jag hittade två snickarkollegor som var villiga att ställa upp och vi anmälde oss som »Starka spån«. Jag vann alla mina matcher, men i finalen förlorade vi ändå. Året efter det var det individuell tävling, och då vann jag alltihop. Än så länge är jag obesegrad!

Nu är du själv med och arrangerar tävlingar i armbrytning för tjejer i Visby. Hur kommer det sig?

– De slutade med armbrytning på Kulturveckan. Jag vet inte varför, det blev kanske för många arrangemang att hålla igång. Men då var vi ju ett gäng som ville fortsätta att tävla. Så de senaste två åren har vi arrangerat tävlingen själva på krogar här i Visby. Nu har vi bestämt att vi ska försöka få till fler tävlingar. En av tjejerna har ringt och pratat med Heidi Andersson, känd från filmen Armbryterskan från Ensamheten. Och hon har lovat att komma hit! Då ska jag försöka lära mig lite teknik också. Än så länge har jag bara klarat mig på råstyrka.

Än så länge är du obesegrad av kvinnor. Hur klarar du dig mot killarna?

– En högerhänt kille har jag ganska god chans mot, om vi bryter med vänster. Men visst, jag förlorar mot killar. Frågan är hur lång tid det tar…

När blir nästa tävling då?

– Nu på fredag, den 26 november, ska vi bryta här i Visby. Vi har byggt ett armbrytningsbord, nu ska vi bara sätta på krokarna för handväskorna så är det klart. Vem som helst är välkommen att utmana oss!

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA