Ingen går säker i Stöde när Elisabeth spelar revy

FÖRDJUPNING: REVY2007-01-17

Elisabeth Blom, ST-medlem på Statens pensionsverk, har ägnat julledigheten åt att spela nyårsrevy. Revyn är en skrattspegel av händelser som timat i Stöde, ett samhälle väster om Sundsvall.

Hej, hur går det med nyårsrevyn?

–Det känns som att det går bra. Vi har inte slutsålt på alla föreställningar, men på en del. Det är mest Stödebor, men även folk runt omkring, från Ånge och Sundsvall. I går kom ett gäng arbetskamrater från Sundsvall.

Revyn heter Stöde i bild. Det var väl lite ovanligt?

–Ja, det anspelar på att Expressenjournalisten Stig Nahlbom, som nu har flyttat hit, satte igång att göra reklam för Stöde i hela Sverige på olika sätt under 1960-talet. Bland annat gjorde Thore Skogman en låt om Stöde. Vi använder projektorbilder från Stöde i revyn.

Finns det så mycket att skoja om i Stöde att det räcker till en revy?

–Ja, vi har mest lokala skämt i våra revyer. Vi har gjort tre nyårsrevyer under de tio år som föreningen funnits. Det är tre tjejer som har skrivit alltihop. Vi har till exempel ett nummer om hur Stöde gick upp i Sundsvalls kommun 1974, och sketcher om Ica, skolan och vårdcentralen.

–Ett nummer handlar om den lokala Filadelfiaförsamlingen, som det var mycket skriverier om i tidningarna ett tag.

–En annan sketch anknyter till dokusåpan Bonde söker fru, och en beskriver hur det gick till när Antikrundan kom till Stöde. Själv spelar jag med i sju sketcher. Det är roligt och utmanande med så olika roller.

Har du alltid sysslat med teater?

–Nej, jag började för åtta-nio år sedan. En granne tyckte att jag kunde följa med och titta, och på den vägen är det.

Vad betyder teaterföreningen för Stöde?

–Den gör reklam för Stöde, det skrivs om oss i lokalpressen. För mig har den inneburit att jag träffar människor som jag inte hade mött annars. Vi är 25-30 medlemmar. Den yngsta som står på scenen i revyn är 13 år och den äldsta 75, så det blir ett umgänge över generationsgränserna. Jag är lika god vän med 13-åringen som med 75-åringen – vi har ett gemensamt intresse.

Ni har andra evenemang i samhället också. Till exempel er egen Woodstockfestival, Fjongstock.

–Den har jag faktiskt inte varit på. Den har bara pågått några år och har mycket hårdrockband. Det är inte riktigt min musik. Men vi har en spelmansstämma också.

–Ett annat evenemang är Stöde marknad. Den var enormt stor på 70-talet, då kom 70000–80000 besökare på tre dagar. Nu är det kanske 30000, men det är ändå ganska mycket.

Och så ska Ingrid Bergmans dubbelgångare gifta sig i Stöde i sommar, har jag förstått!

–Ja, Ingrid Bergman gifte sig i Stöde kyrka för femtio år sedan. Och nu har hembygdsföreningen annonserat i lokalpressen efter en person som liknar Ingrid Bergman och som kan gifta sig här i sommar. Jag vet inte om de har hittat någon, det ska väl helst vara en från distriktet i alla fall. Det kommer nog att bli rätt stor uppslutning.

Trots egen beväpning blir Elisabeth Blom skjuten i sketchen "Blå ranunkeln".<br>-Foto: RALF BERGMAN
Trots egen beväpning blir Elisabeth Blom skjuten i sketchen "Blå ranunkeln".<br>-Foto: RALF BERGMAN

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA