Hur många medlemmar har du rekryterat i dag, Pau?
Pau Svera, handledare på Migrationsverket i Lindesberg, tycker att man inom ST måste hjälpas åt med att berätta om allt det goda facket gör. Annars får man inga nya medlemmar.
Du hörde av dig till ST Press för att tipsa ST-avdelningar om hur man kan rekrytera nya medlemmar till förbundet.
– Det stämmer. Jag är så trött på all negativ publicitet fackföreningsrörelsen fått den senaste tiden. Mycket av det facket gör är bra, och då måste vi som tillhör facket hjälpas åt för att påminna människor om detta. Själv har jag fått mycket stöd av mitt eget förbund, ST. Nu känner jag att det är dags att återgälda detta på något sätt.
På vilket sätt har ST hjälpt dig?
– Det var i mitten av 1990-talet, när jag blev uppsagd från gamla Invandrarverket på grund av arbetsbrist. Tack vare ST kom jag i kontakt med Trygghetsstiftelsen och fick efter ett tag en tidsbegränsad anställning inom skolan. Där fortsatte jag att arbeta bland annat som elevassistent, elevresurs och med livsetik och moral på högstadiet.
Trots påstötningar om att byta fackförbund stannade du envist kvar i ST.
– Det stämmer. Och efter januari 2003 har inget annat fack hört av sig. Då fick jag jobb på Migrationsverket som handledare åt asylsökande som väntar på sina beslut. Jag anvisar dem bland annat bostäder, kurser, utbildningar och organiserad verksamhet, till exempel extern praktik.
– På Lindesberg-enheten finns det just nu 600 asylsökande.
Du är själv invandrare. Varför valde du Sverige?
– Min pappa kom till Sverige 1965 som arbetskraftsinvandrare. Familjen, som tillhör en rumänsktalande minoritet, stannade kvar i Vojvodina, nordväst om Belgrad, och flyttade året därpå. Då var jag 15 år gammal.
Hur tycker du att ST ska göra för att få fler medlemmar?
– Börja påverka unga människor redan i gymnasieskolan, på högskolor och universitet genom att besöka dem och tala om vad ST är. Ta då gärna hjälp av kända personer på orten.
– Samma gäller när man vill värva medlemmar på en arbetsplats. Med en känd person på talarlistan kan ett enkelt årsmöte bli hur attraktivt som helst. Inom mitt område på Migrationsverket har vi till exempel bjudit in vår generaldirektör Janna Valik till årsmötet. Vår avdelningsordförande Helmut Moser är en självskriven gäst.
Vilka är dina främsta »säljargument« för ST?
– ST är ett solidariskt förbund, som vill att alla ska få det lite bättre. Alla anställda klarar inte att förhandla på egen hand, utan är beroende av ett solidariskt kollektiv. De nya som anställs ska inte heller behöva ligga på en lägre lönenivå.
– ST står för mångfald. Jag vill gärna vara med och utveckla ST till en mångkulturell organisation, som bidrar till att människor med invandrarbakgrund känner sig hemma i facket och i det svenska samhället.
Hur bra har ST lyckats med rekryteringen på Migrationsverket?
– Som arbetsplatsombud vill jag naturligtvis att vi ska bli ännu fler, men just nu organiserar ST hälften av de 18 anställda på Lindesberg-enheten.