Ylva Edgren gillar prickiga hundar.<br> Foto: Maria Eilertsen
Ylva Edgren gillar prickiga hundar.<br> Foto: Maria Eilertsen

Hon gillar prickiga hundar

FÖRDJUPNING: INTERVJU2011-04-12

Ylva Edgren är trafikinformatör på Trafikverket och sekreterare i Svenska
dalmatinersällskapet. Hundintresset har tagit henne land och rike runt, med barn och dalmatiner i bagaget.

Vad är Svenska dalmatinersällskapet?

– Det är en rasklubb för dalmatiner. Dit kan man vända sig om man vill ha information om hundrasen. På klubben kan man till exempel träffa en dalmatiner innan man köper hund, för att se om rasen passar en. Vi ger också ut information om var det finns bra uppfödare och informerar om olika hundutställningar. Om dalmatinern inte längre kan bo i sitt hem, hjälper vi till med omplacering av hunden. Vi omplacerar cirka tio dalmatiner per år.

Du är sekreterare i sällskapet, vad innebär det?

– Jag håller reda på regler och papper. Det tar mycket tid. Andra uppgifter är att kolla så att diskussioner om utställningar tas upp, boka lokaler till utställningar och skriva protokoll. Vi har tre till fyra utställningar per år med bara dalmatiner. Det kan dyka upp 40 till 100 hundar på varje utställning.

Hur många hundar har du?

– Tre, som alla är dalmatiner. Vi skaffade en dalmatinerpartner till den första, sedan fick den valpar. Under årens lopp har jag haft sju stycken.

Hur började intresset för dalmatiner?

– För drygt tjugo år sedan ville jag ha en hund, men visste inte riktigt vilken ras. Det skulle vara en som inte fällde och som gillade att vara ute och röra på sig. Jag valde inte så noga, utan köpte en dalmatiner på första bästa ställe. Jag tog den största och fulaste hunden som fanns. Den som ingen ville ha. Men det visade sig att det var den fula ankungen som jag köpt. Han som förvandlades till en svan efter lite träning. Han blev fin och muskulös och vann flera titlar i en svensk-norsk utställning. Jag blev helt såld på rasen.

Hur mycket tid ägnar du åt hundintresset?

– Det tar all min fritid. Jag har rest mycket med hundarna på olika hundutställningar. Genom dem har jag sett flera länder och fått många nya vänner och bekanta. Mina stackars barn har jag släpat med överallt. De har sett hela Sverige.

Vad är speciellt med dalmatiner?

– Det är charmigt med prickarna och det är roligt med fart och fläkt. Det händer något hela tiden. Dalmatinern gillar att hoppa, skutta och leka. Men eftersom dalmatinern är en hund med en stark egen vilja, gäller det att ha en bestämd hand och sätta tydliga gränser. Att ha en hundras som är så glad i människor kan annars bli lite jobbigt eftersom de springer fram och hälsar på alla och envar om de får chansen. Mina dalmatiner är också väldigt måna om familjen och vill därför undersöka varenda främling. Kanske är det för att dalmatinern ursprungligen är en jakthund.

Vad är det bästa med att ha hund?

– Man säger att hunden är människans bästa vän och det stämmer verkligen. De är mina trogna vänner som märker hur jag mår. Är jag glad är de glada. Är jag ledsen kommer en hund och lägger huvudet i mitt knä.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA