Hon förbereder det nya ST-styret

FÖRDJUPNING2003-08-06

Margaretha Carlström-Nilsson är ordförande för STs valberedning. Vid kongressen i november ska valberedningen presentera förslaget till förbundets nya styrelse.

Du är ordförande för STs valberedning, hur hamnade du på den posten?
– Ja, jag blev nominerad och vald vid förra förbundsstämman och utöver mig består valberedningen av nio personer.

Vad måste man tänka på när man ska vaska fram ett förslag på en ny förbundsstyrelse?
– Det är viktigt att utgå från förbundet i sin helhet och presentera förslag utan revirtänkande. Jag är vice ordförande för ST-Ams men i valberedningen är jag inte där för att driva avdelningens vilja utan för att se till vad som är bäst för förbundet.

Är inte det svårt att bortse från den egna avdelningens intressen?
– Det kan det vara men vi får hjälpas åt i valberedningen. Om någon börjar dra åt sitt eget håll måste valberedningen gemensamt ta ansvar för det uppdrag vi har. Att lägga ett förslag till styrelse som vi tror är det bästa för förbundet.

Kan avdelningarna påverka på något annat sätt?
– Ja, det kan de. Och de är otroligt viktiga. Avdelningarnas nomineringsarbete är grunden för vårt arbete och jag hoppas och tror att de tar sitt ansvar. Om avdelningarna ger oss ett dåligt underlag begränsas vårt arbete. Men jag är inte orolig, jag tror på avdelningarna.

Hur tycker du att en förbundsstyrelse ska vara komponerad?
– Självklart ska det vara en jämn fördelning mellan könen. Sedan ska ledamöterna helst vara jämt fördelade från hela landet och mellan olika yrkesgrupper. Förbundsstyrelsens sammansättning ska spegla förbundet i stort.

Har ni några speciella riktlinjer därutöver?
– Vi utgår från Junidokumentet. Där beskrivs förbundets framtida roll och uppgift. ST behöver en stark och engagerad styrelse som klarar av att utveckla förbundet i Junidokumentets anda.

Valberedningens uppdrag är viktigt, men kan det vara kul också?
– Ja, det är lite spännande. Vi ska presentera ett förslag med förankring inom förbundet och det är något av en utmaning. En rolig utmaning.

Det låter bra, vad gör ni just nu?
– Avdelningarna kommer att kontaktas med brev där de uppmanas komma in med sina nomineringar. Sedan har vi intervjuat den sittande styrelsens ledamöter för att se hur de har uppfattat styrelsearbetet, vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra, vilka som står till förfogande för ytterligare en period och vilka som vill trappa ned.

Är det många som kandiderar för ytterligare en period?
– Den 25 april har valberedningen ett möte och då kommer vi att veta vilka som kandiderar och vilka som inte ställer upp.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA