Han räddar gamla fönster
l ST-medlemmen Sten Åhman hade en ohållbar arbetssituation på Folkuniversitetet. Med STs hjälp fick han en uppgörelse med arbetsgivaren, som blev starten på ett nytt yrkesliv. Nu renoverar han fönster i Stråtjära, en by nära Söderhamn, Hälsingland.
Bor du i en gammal hälsingegård med unika fönster?
– Nej, huset här byggde min frus fars morbror 1942. Han hade sportaffär där jag nu har min verkstad. Jag har haft så mycket jobb sedan vi flyttade hit att jag inte har hunnit ta itu med fönstren här i huset än.
Varför Stråtjära?
– Min frus släkt kommer från trakten och vi hade planer på att ha huset som sommarstuga. Sedan uppstod ju chansen att flytta hit från Stockholm och starta på nytt.
– Jag gick en kurs och fick gå igenom en del prov innan jag blev auktoriserad fönsterrenoverare. Att flytta hit och öppna verkstad är en dröm som gått i uppfyllelse. Min fru har en redovisningsbyrå och kan lika gärna jobba härifrån fast kunderna finns i Stockholm.
Varför renovera gamla fönster när det finns nya att köpa?
– Fönster är en del av husets själ. De ska man helst behålla eftersom de är gjorda till just det huset de sitter i. Fönstren är husets ögon. Jag arbetar helst med fönster som är tillverkade före 1960. Innan glasningslisten, fingerskarvningstekniken och otyget att borra ur kvistar kom.
Vad är fingerskarvningsteknik?
Ett sätt att använda allt virke vid storproduktion. Det blir undermåligt trä i fönsterbågarna.
Var din pappa glasmästare?
– Nej, verkmästare. Jag är yrkeslärare i botten. Har varit driftingenjör på AMU och inköpare på Statens fastighetsverk. Som konsult åt SFV ritade jag bland annat köken på generalkonsulatet i Istanbul och i ambassaden i Vilnius. På Folkuniversitetet var jag fastighets- och säkerhetschef under fem år.
– Att vara fönsterrenoverare är att vara fyra personer i en: snickare, glasmästare, målare och smed.
Vad har smide med glasmästeri att göra?
– En del beslag till gamla fönster finns inte att köpa. Man får smida nya.
– Men glasmästeri är som roligast när man får skära till gammalt glas till gamla fönsterbågar som man vet kommer att hålla upp till hundra år till.
Är det ekonomi i att renovera fönster?
– Jag hade jobb för fem i somras. Fast jag försöker fördela arbetena så att jag har jobb under vintern också. Jag är lite mångsysslare och tar även byggjobb. Nästa år utvidgar jag verksamheten. I Stråtjära gamla skola här på tomten bredvid får jag 190 kvadratmeter på två plan. Jag slipper belamra tvättstugan med målerier som ska torka. Skolan ger plats för en lärling och jag kan ge kurser.
Förresten, vad betyder Stråtjära?
– Jag vet inte. Det här är ju gammal skogs- och småbrukarbygd och folk här har i alla tider varit tvungna att tjäna sitt levebröd på olika sätt, på milkolning till exempel. Jag skulle tro att Stråtjära har med tillverkningen av tjära att göra helt enkelt.
– Det här är rena Gnosjöbygden. Pappersbruken, massafabrikerna och sågverken står övergivna i dalgångarna, men hälsingarna är otroligt duktiga på att komma igen och skaffa ny sysselsättning. Här i byn finns 350 invånare, 70 är egna företagare.