»Är man frimärkssamlare ska man också vara medlem i en frimärksklubb, för annars lär man sig ingenting«, anser ST-medlemmen Bo Dahlner.
Bild: Casper Hedberg
»Är man frimärkssamlare ska man också vara medlem i en frimärksklubb, för annars lär man sig ingenting«, anser ST-medlemmen Bo Dahlner.

Han har koll på österrikisk flygpost och bandfrimärken

FÖRDJUPNING: INTERVJU2012-11-06

Bo Dahlner blev pensionär när Arbetslivsinstitutet lades ned 2007. Det gav honom möjlighet att lägga än mer tid på sin passion – frimärken. Han har en stor egen samling och sitter i styrelsen för Sveriges filatelistförbund.

Hur började ditt intresse för frimärken?

– Jag började samla när jag var elva, det bör ha varit 1953. Min farmor hade livsmedelsaffär i Helenelund. En dag kom det ett brev med ett frimärke med ett konstigt namn, Helvetia. Ordet var spännande och väckte mitt intresse. Brevet kom från Schweiz, och jag har numera en mycket stor samling schweiziska märken. Efter det började jag samla frimärken från många olika länder.

Brukar det bli så att man samlar på ett särskilt land?

– Man kan samla på väldigt många olika sätt, till exempel på ett visst land eller på ett visst motiv. Jag har till exempel en samling av Sveriges fåglar på frimärken. Vi har bortåt 480 arter av flytt- och stannfåglar i Sverige. 430 av dem finns på frimärken – och de har jag. Man kan samla bara flygpost, jag samlar österrikisk flygpost. Och så är jag känd som samlare av bandfrimärken. Det är frimärken som tryckts i rullar. Numera skriver jag artiklar om bandfrimärken.

Vilket av alla dina frimärken är du mest stolt över?

– Det är svårt att säga vad man är stoltast över. Det allra första frimärket i världen kom ut i England 1842. Det andra gavs ut i kantonen Zürich 1843 – och det har jag. Mer värdefullt är Doppel-Genf som kom ut samma år i Genève. Det har jag också. Katalogvärdet är 40 000 euro. Men det finns många märken jag är glad för!

Har du en susning om vad hela din samling är värd?

– Det är jättesvårt att göra en värdering. Det finns kataloger där det anges vad man får betala om man köper. Men vad man får när man säljer är en helt annan sak. Det kanske bara blir en tiondel.

Vad har föreningsaktiviteten betytt för ditt frimärkssamlande?

– Jag gick tidigt med i Folket i Bilds frimärksklubb och genom föreningen fick jag kunskap. Är man frimärkssamlare ska man också vara medlem i en frimärksklubb, för annars lär man sig ingenting. Jag sitter med i styrelsen för Sveriges filatelistförbund. Där jobbar jag bland annat med att dra fram ny filatelistisk litteratur för att sprida kunskap.

Har du några fritidsintressen, vid sidan om filatelin?

– Jag är medlem i Vällingby frimärks- och vykortsförening. Och så är jag aktiv i hembygdsfilatelisterna. Jag samlar vykort och frimärken som är stämplade i Sollentuna. Dessutom är jag aktiv politiskt, jag är ordförande för Socialdemokraterna i Spånga. Att jobba politiskt är viktigt. Och så skriver jag mycket.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA