Pensionären Ulf Marken ägnar en hel del av sin tid åt Elin Wägnersällskapet, där han sitter i styrelsen.
Bild: Hans Runesson
Pensionären Ulf Marken ägnar en hel del av sin tid åt Elin Wägnersällskapet, där han sitter i styrelsen.

Han fastnade för Elin Wägner

FÖRDJUPNING: INTERVJU2011-01-18

Ulf Marken från Växjö har inte varit med i den här tidningen sedan 1989, då han blev intervjuad i samband med Önskedikten. Nu är han pensionär och engagerad i styrelsen för Elin Wägnersällskapet.    

Vad har du gjort sedan sist?

– Jag jobbade tidigare på flyktingförläggningen i Alvesta, men gick i pension för några år sedan. Jag har samlat material till antologier i många år. Den där önskedikten från 1989 var faktiskt hämtad ur en samling jag gav ut på 1970-talet. Hittills har jag gett ut fem antologier. På senare tid har jag blivit Linnéforskare, jag är faktiskt släkt med gubben på långt håll. En del löser korsord för att hålla hjärnan igång, jag samlar material till antologier.

Hur kom du att bli engagerad i Elin Wägnersällskapet?

– Jag är intresserad av natur- och miljöfrågor, och Elin Wägner själv var mycket intresserad av de frågorna. Hennes bok Väckarklocka var 20 till 30 år före sin tid. När jag för tio år sedan skickade in en ansökan om medlemskap dröjde det bara några veckor innan blev jag tillfrågad om jag kunde sitta i styrelsen. Jag brukar skoja att vi är några män som är »gisslan« i styrelsen – annars är det mest kvinnor i sällskapet.

Elin Wägner blev också smålänning som du, eller hur?

– Ja, när hon fick De nios pris om 10 000 kronor 1923 köpte hon en tomt i Berg norr om Växjö. Sedan byggde hon ett hus där. I det huset skrev hon en hel del av sina böcker. Och de sista 15 åren av sitt liv bodde hon där mer eller mindre permanent. Jag representerar sällskapet i den stiftelse som nu har hand om Lilla Björka.

Vad ägnar sig Elin Wägner-sällskapet åt?

– Vi försöker på olika sätt att hålla Elin Wägners livsverk levande. På Lilla Björka har vi ungefär 1 500 besökare per år, och varje sommar har vi en utställning där. Ett årligen återkommande evenemang på Lilla Björka är också en pelargonutställning. Den arrangeras av Veronica Wägner, dotter till Elins brorsdotter Ria Wägner. Den helgen brukar det komma 200 tanter och titta och köpa pelargoner. Annars är vi som litterära sällskap är mest – vi har ungefär 400 medlemmar och ger ut en årsbok varje år. Och så delar vi ut Årets Väckarklocka till någon enskild som arbetar i Elin Wägners anda. I fjol var det Anders Linder som fick priset.

Tycker du att Elin Wägner fått den plats i litteraturhistorien som hon förtjänar?

– Nej, det tycker jag inte. Dels för att hon var kvinna, men också för att hennes romaner var före sin tid. Men nu har hon fått ett slags renässans genom att många yngre feminister läser Elin Wägner.

Vad ägnar du dig själv åt, vid sidan om antologisamlandet?

– Jag spelar boule en gång i veckan och gymnastiserar regelbundet för att hålla mig i form. Dessutom deltar jag i Pensionärsuniversitets aktiviteter, just nu går jag på en musikcirkel. Och så har jag ju min Linnéforskning. Det är väl fullt upp. Tanken är att det ska bli en antologi kring Linné så småningom. Samtidigt håller jag på med en samling miljönoveller, och så samlar jag material om svensk naturskildring. Nu när jag fyller 70 har jag tänkt att jag verkligen ska ta tag i de här grejorna.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA