Förbundens kistor är välfyllda

FÖRDJUPNING: FACKLIGT2006-01-31

De svenska fackförbunden har samlat på sig stora förmögenheter. De flesta gör miljonvinster. Men vad ska de med pengarna till? ST Press har granskat ekonomin i 16 stora förbund inom TCO, Saco och LO.

”Konfliktfonderna är som stormakternas kärnvapenarsenal. De är kraftfulla, men det är inte meningen att de ska användas”.

Citatet kommer från Juhana Vartiainen, forskningschef vid Konjunkturinstitutet, och sammanfattar hur förbunden förklarar varför de samlar pengar på kistbotten.

De rikaste förbunden, Metall (numera sammanslaget med Industrifacket) och Sif, hade 2004 en förmögenhet* på över fem miljarder kronor vardera.

Medlemmarna** i Industrifacket hade kunnat få sina medlemsavgifter sänkta med nästan 100 kronor i månaden om de fått dela 2004 års vinst*** på 77 miljoner kronor.

Behöver fackförbunden verkligen ha så mycket pengar?

– Vår motpart, Teknikföretagen, är kanske den tuffaste på hela arbetsmarknaden. Därför måste vi ha stora muskler, säger Anders Ferbe, andre vice ordförande för nybildade Industrifacket Metall och tidigare informationschef i Metall.

Grundprincipen är att överskottet ska gå till konfliktfonden, förklarar han.

Att använda pengarna till att sänka medlemsavgifterna tycker Anders Ferbe inte är någon bra idé. Då skulle avgifterna behöva ändras från år till år, beroende på börsens svängningar.

– Och vi ska komma ihåg att både Metall och Industrifacket bildades 1888. Förbundens tillgångar har samlats ihop av medlemmar under nästan 120 år.

Måste kunna klara en konflikt

Sif gjorde 2004 en vinst på 219 miljoner kronor före skatt. Pengarna läggs till kapitalet, som vid årets slut uppgick till 5456 miljoner kronor enligt ST Press sätt att räkna.

Någon diskussion om att sänka medlemsavgifterna har inte förts, förklarar Sifs ekonomichef Urban Fastrup.

– Vi tycker att vi behöver stora tillgångar. Förbundet behöver klara av en konflikt även när börsen går ner.

Byggnads medlemmar är de allra rikaste i vår sammanställning. Medlemmarna ”äger” nästan 19000 kronor var, och vinsten är 550 kronor per medlem.

Kunde inte en del av pengarna användas till sänkta medlemsavgifter?

– Nej, svarar Byggnads ordförande Hans Tilly. Sänker vi avgifterna genom att tära på kapitalet är vi illa ute. Avkastningen går alltid in i konfliktfonden.

Han säger att den löpande verksamheten ska finansieras med medlemsavgifterna.

– Så länge vi klarar vårt uppdrag är medlemmarna beredda att betala.

Sekos medlemmar kunde ha fått sin medlemsavgift sänkt med 57 kronor per månad om de delat de 74 miljoner kronor som var förbundets vinst 2004.

– Att sänka medlemsavgifterna kan alltid diskuteras, men vi är betjänta av att ha ett stort kapital vid en större konflikt. Det är en säkerhetsmarginal vi har, säger Göran Olsson, förbundskassör och medlem i Sekos verkställande utskott.

Inte heller STs förbundsordförande, Annette Carnhede, tycker att det är någon bra idé att använda vinsten till sänkta medlemsavgifter. Det skulle göra förbundets verksamhet beroende av marknadsutvecklingen. Dessutom behövs pengarna till att fylla på konfliktkassan:

– Ett förbund som inte har någon konfliktfond är det ingen motpart som bryr sig om.

STs tillgångar var 429 miljoner kronor 2004. Vinsten var närmare 20 miljoner kronor. Om den användes till att sänka medlemsavgifterna skulle det minska avgiften med 21 kronor per månad och medlem.

ST behöver ännu mer resurser

Det är inte något självändamål att sitta på ett stort kapital, anser Annette Carnhede. Hon säger att förbundet ibland tar beslut om att använda en del av sitt kapital under en begränsad tid. Till exempel överskreds personalbudgeten när Försäkringsanställdas Förbund gick ihop med ST.

– Egentligen tycker jag att vi behöver ännu mer resurser. De lokala facken efterfrågar ständigt mer stöd från kansliet.

Fattigast av de granskade förbunden är Sacoförbundet Jusek. Förmögenheten var knappt 53 miljoner kronor 2004. Under året gick Jusek back med 535000 kronor, eller tio kronor per aktiv medlem.

Juseks ordförande Conny Persson förklarar att underskottet var tillfälligt. Den fastighet som förbundet äger var felbyggd och behövde utrymmas. Därför förlorade man hyresintäkterna det året och tvingades dessutom hyra egna lokaler på annat håll.

Fastigheten är i stort sett Juseks enda tillgång.

– Vi har inte jättemycket pengar om det skulle komma till konflikt, säger Conny Persson.

ÄMNEN:

Facket ST Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA