Patrik Lindkvist på Lantmäteriet.<br>FOTO PER LANDÉN
Patrik Lindkvist på Lantmäteriet.<br>FOTO PER LANDÉN

Flera kolleger borde ha högre lön

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2010-03-23

Namn: Patrik Lindkvist
Ålder: 43 år
Bostad: Lägenhet i Uddevalla
Familj: Ensamstående
Yrke och arbetsplats: Mätningsingenjör på Lantmäteriet, Metria, i Henån på Orust
Månadslön: 26 100 kronor

Arbetsuppgifter: Metria ingår i Lantmäteriet och vi gör kartor och andra mätningar på uppdrag. Våra vanligaste kunder är kommuner, men vi arbetar även åt företag och privatpersoner. Jag jobbar ofta med grundkartor, som är en förfinad variant av kommunernas primärkartor. Grundkartor används främst för att göra nya detaljplaner. Jag gör också nybyggnadskartor på tomtnivå som underlag för nybyggnadshandlingar. Det är många juridiska krav kring dessa, men i grova drag handlar mycket av vårt arbete om att rita in fastighetsgränser, hus och vägar där de ska vara.

Jag jobbar mycket ute, främst på Orust och Tjörn. Arbetet varierar hela tiden, så jag känner mig inte fullärd. Vad som är svårast kan variera från fall till fall. I början var allt nytt eftersom jag var mätningstekniker på NCC innan, med helt andra typer av mätuppdrag.

                                                             — •l• —

Fritid: Jag håller på med musik, som är mitt stora intresse. Spelar gitarr och har gått med i ett nystartat band i Uddevalla, som repar regelbundet, mest hårdrock.

                                                             — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är variationen och att man får vara ute mycket och se många skiftande miljöer. Jag gillar flexibiliteten och friheten, att jag själv kan bestämma hur jag lägger upp mitt jobb.

                                                             — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Kan inte säga något direkt.

                                                             — •l• —

Därför är jag med i ST: Jag har alltid varit fackansluten på de
arbetsplatser jag har varit. Och när jag kom hit var ST det första fack jag kom i kontakt med, och det som mina kollegor var med i, så det blev naturligt att gå med.

                                                             — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Löner, arbetsmiljö och arbetsvillkor. Min egen lön är okej, men jag har kolleger som borde ha högre lön. De som kommit direkt från skolan eller som jobbat länge på Lantmäteriet har sämre betalt än vi som kommer från andra arbetsgivare, trots att vissa av dem har större yrkeserfarenhet. Jag är även nöjd med mina arbetstider, men ibland kan det vara svårt att få betalt för hela den tid man ägnar åt jobbet. Jag tänker främst på restider, något som kan vara ett stort problem för dem som reser mycket.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA