Fast arbete viktigare för dagens unga
Dagens unga i Sverige eftersträvar fast anställning, är en slutsats i statliga Ungdomsstyrelsens rapport Unga med attityd.
Hellre en fast anställning än lösa påhugg, hellre ett någorlunda tryggt jobb med månadslön och kollektivavtal än tillfälliga projekt.
Det är en återkommande viljeinriktning hos de unga, även om skillnaderna är små mellan olika alternativ i sammanfattningarna av enkätsvaren. I åldersgruppen 16–29 år värderar 76,6 procent fast jobb som viktigt, jämfört med 69,6 procent för fem år sedan.
Sedan den förra undersökningen, år 2002, har andelen arbetande ungdomar minskat från 50 till 40 procent. Följdriktigt har andelen som studerar eller är arbetslösa ökat.
Rapporten konstaterar »att vikten av fast anställning har ökat sedan 2002«, och understryker att någon motsvarande ökning inte finns bland de äldre i kontrollgruppen. Fast arbete är extra viktigt för dem som varit arbetslösa, heter det.
Ungdomsstyrelsen använder termen postmaterialism, ett omstritt begrepp som lanserades redan 1977 i den amerikanske statsvetaren Ronald Ingleharts bok Den tysta revolutionen. Där återfanns forskningsrön som tolkades som att de unga hade radikalt nya värderingar jämfört med tidigare, trygghetsfixerade generationer. Men mängden av staplar, diagram och kommentarer i den över 340 sidor omfattande rapporten ger snarare vid handen att de unga vill ha förutsägbarhet och kontinuitet.
När det handlar om politiskt engagemang, uttryckt i till exempel direktaktioner, är däremot dagens ungdomar fortfarande tämligen ointresserade av »gamla« värden som trygghet och stabilitet.
God arbetsmiljö är viktigare än hög lön, och påfallande många (jämfört med 1997) sätter ett högt värde i att vara engagerade i samhället. Noteras kan att självständighet och fria arbetstider är viktigare bland kontrollgruppens äldre individer. Unga i åldern 20–29 år instämmer i störst utsträckning i att barn påverkar deras karriär negativt. Alltså den åldersgrupp då många både bildar familj och försöker etablera sig på arbetsmarknaden, kommenterar rapporten.
Vilken typ av arbetsgivare är mest populär? Privata arbetsgivare möter störst entusiasm (67 procent). Därefter kommer organisation/förening (34 procent), stat och kommun ligger i stort sett jämsides (32 respektive 30 procent) medan landstinget hamnar på jumboplats (25 procent).
Ungdomsstyrelsens attityd- och värderingsundersökning är den fjärde i raden sedan 1993. 7500 enkäter har skickats till dels 6 000 personer i åldern 16–29 år, dels 1500 till en jämförelsegrupp i åldern 35–74 år. Det senare för att få en uppfattning om hur värderingarna skiljer sig mellan olika generationer.
Svarsfrekvensen var 53 procent.