»Fackföreningsrörelsen är inte lika stark i Kina«

FÖRDJUPNING2006-02-22

Yao Li, medlem i det fackliga studerandesamarbetet Tria, flyttade från Kina för att läsa ekonomi vid Karlstads universitet.

Av:  Christian Örjestål

Hej, du kommer ursprungligen från Kina, vad gör du i Värmland?

–Jag läser ekonomiprogrammet här på universitetet i Karlstad. Jag har läst i två år och nu ska jag skriva klart min c-uppsats. Hemma i Kina bodde jag och mina föräldrar i en förort till Peking. Efter gymnasiet ville jag studera utomlands.

Och då blev det Sverige?

–Ja, det är ganska vanligt att kinesiska ungdomar studerar utanför Kina. Men det är samtidigt mycket dyrt. Att jag hamnade i Sverige var mycket en ekonomisk fråga. Det är inte lika dyrt att studera här som till exempel i USA eller England.

Vilka är fördelarna med att studera utomlands?

–Kina blir allt mer internationellt och många unga vill lära sig mer av västvärlden. Jag visste till exempel ingenting om Sverige innan jag flyttade hit. Eller ja, jag kände till Volvo och jag visste att Sverige var ett mycket litet land men det var det enda. I dag kan jag prata svenska och jag skaffar mig en bra utbildning.

Vilket var ditt första intryck av Sverige?

–Jag kom hit i april och då var det mycket snö och vädret var tråkigt. Det var inte riktigt vad jag räknat med, men sedan kom våren och då blev allt mycket bättre. En sak som förvånade mig var att svenskarna inte var så pass öppna som jag räknat med. Jag trodde att ni skulle vara mer som amerikanerna. Men så var det inte riktigt; ni svenskar är lite mer reserverade.

Du är medlem i Tria och just nu extraknäcker du som studentinformatör, hur kommer det sig?

–Fackföreningsrörelsen är inte lika stark i Kina som i Sverige men jag tyckte att det verkade intressant att engagera sig. Dessutom innebar det att jag kunde jobba extra som studentinformatör åt Tria. Jag kände mig inte speciellt social när jag precis kommit hit. Mitt engagemang i Tria har gjort att jag utvecklats och blivit mer och mer social. Jag har fått massor av kontakter genom Tria och jag har fått uppleva en massa roliga saker. Bland annat fick jag bada bastu för första gången när jag var på en kurs med Tria. Det var underbart.

Vad har du för planer efter plugget?

–Jag ska först ta min kandidatexamen och sedan tänkte jag kanske göra praktik någonstans innan jag tar itu med min magisterexamen. Jag tänker nog flytta till antingen Göteborg eller Stockholm för att avsluta mina studier. Sedan vill jag hitta ett jobb i Sverige innan jag slutligen återvänder till Kina.

Är det svårt att vara borta från släkt och vänner på andra sidan jordklotet?

–Ja, det är det såklart. Men jag har åkt hem två gånger och jag ska hem igen till sommaren. Men sedan chattar jag mycket med mamma och pappa på internet. Jag berättar allt för dem, vi kan chatta i timmar. Ibland känns det som att jag fått bättre kontakt med dem nu när vi är så långt ifrån varandra.

Slutligen, vad tycker du om Karlstads universitet?

–Det är bra. Det känns modernt och det ser mycket modernt ut. Jag tror att de verkligen satsar på det.

Yao Li, från Kina pluggar i Sverige och är medlem i Tria.
Yao Li, från Kina pluggar i Sverige och är medlem i Tria.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA